Категорія
Новини
Дата

Суд зняв арешт з «Укрнафтобуріння», яку держава забрала у Коломойського – ЕП

1 хв читання

Суд зняв арешт з акцій компанії «Укрнафтобуріння», яку держава раніше забрала у Ігоря Коломойського та партнерів. Про це повідомила ЕП з посиланням на текст ухвали суду. Напередодні стало відомо, що «Укрнафта» хоче отримати контроль над корпоративними правами компанії.

Ключові факти

  • 3 травня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання адвоката в інтересах «Укрнафтобуріння» та скасував арешт, накладений 7 квітня.
  • Скасовано арешт частки у статутному капіталі «Укрнафтобуріння» таких компаній: «АРЕС СИСТЕМС ЛТД.» (22,49%), DERIPON COMMERCIAL (22,49% та 22,49%), LTD, JKX Ukraine B.V. (10%) та ARIANA BUSINESS LIMITED (22,49%). 
  • Повний текст ухвали буде опубліковано 8 травня, вона не підлягає оскарженню.

Контекст

У квітні за рішенням суду акції «Укрнафтобуріння» передані в управління АРМА.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022-му видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні й поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, повідомляє аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Як стало відомо 3 травня, компанія «Укрнафта» намагається отримати контроль над корпоративними правами «Укрнафтобуріння». У листі голови компанії до Мінекономіки йдеться, що схема збору і транспортування видобутої на родовищі продукції залишилася інтегрованою у виробничу схему «Укрнафти», нагадали в компанії. В «Укрнафті» зазначають, що компанія зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшити видобуток газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні