Категорія
Новини
Дата

Суд зняв арешт з «Укрнафтобуріння», яку держава забрала у Коломойського – ЕП

Суд зняв арешт з акцій компанії «Укрнафтобуріння», яку держава раніше забрала у Ігоря Коломойського та партнерів. Про це повідомила ЕП з посиланням на текст ухвали суду. Напередодні стало відомо, що «Укрнафта» хоче отримати контроль над корпоративними правами компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 3 травня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання адвоката в інтересах «Укрнафтобуріння» та скасував арешт, накладений 7 квітня.
  • Скасовано арешт частки у статутному капіталі «Укрнафтобуріння» таких компаній: «АРЕС СИСТЕМС ЛТД.» (22,49%), DERIPON COMMERCIAL (22,49% та 22,49%), LTD, JKX Ukraine B.V. (10%) та ARIANA BUSINESS LIMITED (22,49%). 
  • Повний текст ухвали буде опубліковано 8 травня, вона не підлягає оскарженню.

Контекст

У квітні за рішенням суду акції «Укрнафтобуріння» передані в управління АРМА.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022-му видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні й поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, повідомляє аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Як стало відомо 3 травня, компанія «Укрнафта» намагається отримати контроль над корпоративними правами «Укрнафтобуріння». У листі голови компанії до Мінекономіки йдеться, що схема збору і транспортування видобутої на родовищі продукції залишилася інтегрованою у виробничу схему «Укрнафти», нагадали в компанії. В «Укрнафті» зазначають, що компанія зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшити видобуток газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні