Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» хоче отримати контроль над компанією, яку забрали у Коломойського – ЕП

1 хв читання

Компанія «Укрнафта» намагається отримати контроль над корпоративними правами «ВК «Укрнафтобуріння», яку держава забрала в Ігоря Коломойського та партнерів. Про це пише ЕП з посиланням на лист голови компанії Сергія Корецького до Мінекономіки.

Ключові факти

  • У листі йдеться, що «Укрнафтобуріння» займалася розробкою Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища, але зосереджувалася на видобуванні газу, хоча запаси нафти на цьому родовищі більші.
  • Наразі схема збору та транспортування видобутої на родовищі продукції залишилася інтегрованою у виробничу схему «Укрнафти», нагадали в компанії.
  • В «Укрнафті» зазначають, що компанія зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшили видобуток газу. 
  • Крім того, «Укрнафта» хоче отримати в управління ТОВ «Сіріус-1», ТОВ «Сахалінське» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум», які є партнерами «Укрнафтобуріння» за угодами про спільну діяльність на Сахалінській площі. 

Контекст

У квітні за рішенням суду акції «Укрнафтобуріння» передані в управління АРМА.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022-му видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні й поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, повідомляє аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні