Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» хоче отримати контроль над компанією, яку забрали у Коломойського – ЕП

Компанія «Укрнафта» намагається отримати контроль над корпоративними правами «ВК «Укрнафтобуріння», яку держава забрала в Ігоря Коломойського та партнерів. Про це пише ЕП з посиланням на лист голови компанії Сергія Корецького до Мінекономіки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У листі йдеться, що «Укрнафтобуріння» займалася розробкою Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища, але зосереджувалася на видобуванні газу, хоча запаси нафти на цьому родовищі більші.
  • Наразі схема збору та транспортування видобутої на родовищі продукції залишилася інтегрованою у виробничу схему «Укрнафти», нагадали в компанії.
  • В «Укрнафті» зазначають, що компанія зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшили видобуток газу. 
  • Крім того, «Укрнафта» хоче отримати в управління ТОВ «Сіріус-1», ТОВ «Сахалінське» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум», які є партнерами «Укрнафтобуріння» за угодами про спільну діяльність на Сахалінській площі. 

Контекст

У квітні за рішенням суду акції «Укрнафтобуріння» передані в управління АРМА.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022-му видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні й поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, повідомляє аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні