Категорія
Новини
Дата

Тиск на бізнес. «Маніфест 42» скасував попереджувальну акцію протесту після рішення РНБО

Громадський рух «Маніфест 42» скасував попереджувальну акцію протесту проти «свавілля тилових силовиків щодо бізнесу», заплановану на 1 лютого 2024 року, йдеться у заяві обʼєднання. Рішення прийнято після зустрічі представників влади з бізнесом і рішення РНБО.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Президент України зафіксував політичну позицію щодо проблеми сумнівних з точки зору закону й суспільної моралі «маски-шоу» на українських підприємствах з боку тилових силовиків. Після цього були здійснені кроки юридичного характеру, внаслідок яких підприємець Ігор Мазепа вийшов із СІЗО, йдеться у заяві.
  • Водночас підприємці відзначили суттєві ризики, які можуть вплинути на ефективність напрацьованих рішень. «Маніфест 42» очікує від влади конкретних кроків:
  1. Залучення представників Бізнес Асоціацій до аудиту вжитих правоохоронними органами обмежувальних заходів щодо субʼєктів господарювання у кримінальних провадженнях та визначення їхньої доцільності. Якщо тилові силовики перевірятимуть самі себе, результат занадто передбачуваний, зазначили представники бізнесу;
  2. Обовʼязкове фінальне узгодження з представниками провідних Бізнес Асоціацій всіх текстів законопроєктів, які вноситимуться урядом на розгляд Верховної Ради згідно з рішенням РНБО від 23 січня 2024 року;
  3. Притягнення до відповідальності посадових осіб, які зловживаючи владою та вільним трактуванням законодавства, наносять шкоду роботі підприємств України, а також національній безпеці держави та її міжнародній репутації.

Контекст

22 січня члени економічного блоку уряду та керівництво Верховної Ради провели закриту зустріч із підприємцями. Тема зустрічі – тиск силових структур на бізнес на тлі арешту Ігоря Мазепи та обшуків в інвесткомпанії Concorde Capital, повідомили Forbes бізнесмени, які були там присутні.

Коментуючи зустріч урядовців із представниками бізнесу, президент Зеленський заявив, що всі напрацювання щодо відносин влади та бізнесу будуть спрямовані в РНБО. Так він прокоментував зустріч урядовців з представниками бізнесу.

Громадський рух «Маніфест 42» у відповідь на арешт бізнесмена Ігоря Мазепи оголосив про перехід до більш радикальних форм протесту проти «свавілля тилових силовиків щодо бізнесу». Обʼєднання анонсувало попереджувальну акцію протесту – зупинку на годину підприємств – у разі, якщо влада не відреагує на його вимоги.

23 січня президент Володимир Зеленський оголосив про рішення РНБО, яке передбачає мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні