Категорія
Новини
Дата

Тиск на бізнес. Рух «Маніфест 42» передав Зеленському два законопроєкти щодо захисту від силовиків

Громадський рух «Маніфест 42» звернувся до президента Володимира Зеленського із закликом внести до Верховної Ради законопроєкти, спрямовані на захист бізнесу від корупційного тиску тилових силовиків. Про це повідомив на пресконференції голова ради Федерації роботодавців України, співзасновник «Маніфесту 42» Дмитро Олійник, пише БЦ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Перший законопроєкт передбачає мораторій на арешт рахунків та «маски-шоу» за участю силовиків на період дії воєнного стану. 
  • Другий – надання адвокатам додаткових інструментів захисту підприємців, проти яких порушено кримінальні справи, а також обмежує правоохоронців у сферах, де спостерігається найбільше зловживань.

Що ініціює бізнес

  • Арешт на майно не може перевищувати 30 днів. Строки мають бути вказані в ухвалі суду. Клопотання про подовження термінів арешту майна може подавати виключно прокурор. Максимальний загальний строк арешту – 90 днів.
  • Автоматичне повернення речей і документів, що вилучені після обшуку, але не повертаються після перевищення строку дії ухвали про «тимчасовий доступ».
  • Заборона арештовувати майно особи, яка не має статусу підозрюваного у кримінальній справі.
  • Якщо строк дії арешту майна закінчився, заява про повторний арешт майна не розглядається.
  • Учасником розгляду клопотання про арешт майна з боку сторони обвинувачення може бути лише прокурор.
  • Забороняється арешт вилученого після обшуку майна без присутності в суді власника цього майна.
  • Відеофіксація обшуку правоохоронцями має бути безперервною. Відеофіксацію можуть також вести адвокати і свідки.

Цитата

«Два законопроєкти «Маніфесту 42» розроблені із залученням найкращих практикуючих адвокатів. Ми закликаємо президента Володимира Зеленського опрацювати і внести ці ініціативи на розгляд Верховної Ради. Сподіваємося на те, що гарант Конституції виступить на захист 42-ї статті Основного закону, яка передбачає право на підприємницьку діяльність», – заявив Дмитро Олійник. 

Контекст

Наприкінці травня цього року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Володимира Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес. 

Представники бізнесу наголошують, що за пʼять місяців, що минули після президентського доручення, проблема лише загострилася. За даними Офісу генпрокурора, частка кримінальних справ проти бізнесу, які порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом, сягнула історичного максимуму – 77%. «Абсолютна більшість цих справ використовується тиловими силовиками виключно для корупційного тиску на бізнес», – наголошується у заяві «Маніфесту 42». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні