Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Тиск на бізнес. Зеленський пообіцяв розібратися, чому Рада зволікає із законопроєктом про єдиний орган для перевірок

Володимир Зеленський Фото Getty Images

Президент Володимир Зеленський пообіцяв розібратися, чому в парламенті не проголосований законопроєкт про єдиний орган для перевірок бізнесу, який він ініціював на зустрічі з підприємцями у червні цього року. Про це президент зазначив на підсумковій пресконференції 19 грудня, відповідаючи на запитання журналіста Forbes про посилення тиску на бізнес з боку силовиків.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зеленський сказав, що на зустрічі з представниками бізнесу було ініційовано внести до парламенту законопроєкт про єдиний орган для перевірок. Йдеться про перезавантаження БЕБ.
  • За словами президента, питання з тиском на бізнес можна вирішити тільки прийняттям закону, і пообіцяв розібратися, чому він досі не ухвалений. 
  • Також Зеленський зазначив, що повернення перевірок бізнесу, зокрема податковими органами, – вимога Міжнародного валютного фонду.

Цитата

«Не було жодних перевірок. Але була вимога МВФ і перевірки повернули. Давайте зробимо один орган і тільки представники цього органу зможуть спілкуватись з бізнесом. Відповідний закон мав бути зареєстрований у Верховній Раді. Я перевірю, чому він не проголосований. Тоді питання буде не до всіх, а до одного органу», – сказав Володимир Зеленський.

Контекст

Наприкінці травня цього року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Володимира Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес. 

Представники бізнесу наголошують, що за пʼять місяців, що минули після президентського доручення, проблема лише загострилася. За даними Офісу генпрокурора, частка кримінальних справ проти бізнесу, які порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом, сягнула історичного максимуму – 77%. «Абсолютна більшість цих справ використовується тиловими силовиками виключно для корупційного тиску на бізнес», – наголошується у заяві «Маніфесту 42». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні