«Треба справедливість». Зеленський пояснив, яким має бути законопроєкт про мобілізацію /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

«Треба справедливість». Зеленський пояснив, яким має бути законопроєкт про мобілізацію

Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський очікує від Міноборони на «комплексний і справедливий» законопроєкт про мобілізацію, який передбачатиме можливості диджитал-формату, про це він повідомив німецькій телекомпанії ARD. Також він заявив, що чоловіки мобілізаційного віку мають повернутися з-за кордону і сплачувати податки в Україні.

Ключові факти

  • «У мобілізації важливий момент демобілізації. Багато хто відвоював, є люди які 700 днів на полі бою, я їм вдячний, але вдячності замало від суспільства», – сказав Зеленський.
  • За його словами необхідні ротації, більш тривалі відпустки. «Треба справедливість у цьому напрямку. Я очікую від військових закону про справедливу мобілізацію», – додав він.
  • Зеленський зазначив, що хотів би бачити «комплексний і справедливий» законопроєкт.
  • Також він назвав «абсолютно неправильними» випадки, коли представники військкоматів забирають чоловіків на вулицях із застосуванням сили.
  • «Вони [працівники ТЦК] не повинні цього робити. Тому я й попросив військових, коли вони будуть готувати цей законопроєкт, щоб не було шансів ходити по вулицях. Є можливості диджитал-формату, ми живемо в час цифровізації… Немає проблем, щоб вирішити це питання сучасно», – наголосив Зеленський.
  • Відповідаючи на запитання журналіста щодо чоловіків, які виїхали за кордон, президент заявив, що вони як громадяни України мають сплачувати податки на батьківщині, тому що ці гроші потім ідуть на забезпечення військових.
  • «Ми б хотіли, щоб люди, які виїхали поза законом, і які мобілізаційного віку, вони були в Україні. Питання не в тому, що вони всі повинні бути на фронті, питання справедливості. Ці люди повинні сплачувати податки», – сказав президент.
  • Зеленський нагадав, що на початку вторгнення люди виїжджали за кордон із різних причин, зокрема щоб врятували своїх дітей. 
  • «Це був вибір кожної людини, і це факт. Сьогодні хтось повернувся, і ми вдячні тим, хто повернувся Україну будувати, не лише воювати, в Україні дуже багато людей працюють», – сказав він.
  • Президент додав, що питання фронту залишається головним, але в Україні «мільйонна армія, а 30 млн людей – працюють».

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей.

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет з соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини». Того ж дня міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що міністерство підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням усіх пропозицій, погоджених із депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні