Категорія
Новини
Дата

Центральну МСЕК ліквідують до кінця тижня. Голова МОЗ Ляшко розповів про реформу комісій

1 хв читання

Центральну Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) планується ліквідувати до кінця цього тижня, а як окремі юридичні особи МСЕК припинять свою діяльність з 1 січня 2025 року. Про це розповів міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко на спеціальному брифінгу 23 жовтня, пише «Укрінформ».

Деталі

  • Ляшко зазначив, що уряд цього тижня ухвалить розпорядження про ліквідацію центральної МСЕК. 
  • «Ми до цього готувалися, укріплюючи матеріально-технічну базу саме підпорядкованого інституту в місті Дніпро. Оскільки ми бачили, що центральна МСЕК – це тільки була експертиза візуальна, потім люди направлялись на клінічні бази в Дніпро і Вінницю», – наголосив Ляшко.
  • Як окремі юридичні особи МСЕК призупинять свою діяльність з 1 січня 2025 року, а їхні функції буде передано кластерним і надскластерним лікарням, повідомив Ляшко.
  • За словами міністра, кластерні і надкластерні лікарні – це вже результат з госпітального планування, яке провело МОЗ і визначило в кожному регіоні ці лікарні. Вони забезпечують доступність пацієнтам у межах визначених нормативів і мають як мінімум 20 напрямків надання меддопомоги тощо. 
  • В Україні наразі є понад 350 МСЕК, у яких працює близько 1200 лікарів. «Їхні функціонали визначені нормативними комісіями. МСЕК створили як комунальні установи обласної ради. Далі вони працюють, отримуючи гроші субвенцій на область, і область розподіляла на них», – сказав Ляшко.
  • За його словами, кількість МСЕК визначалася за територіальним принципом, але все одно з розрахунком на певну кількість людей.
  • Міністр заявив, що його позиція полягає у тому, щоб адміністрація МСЕК у подальшому не могла перейти на керівні адмінпосади в інші медустанови.

Контекст

Президент Володимир Зеленський 22 жовтня провів засідання РНБО, на якому розглядалася ситуація з МСЕК і зловживаннями посадовими особами при отриманні інвалідності. За результатами засідання президент видав указ, що передбачає ліквідацію МСЕК, і доручив премʼєр-міністру розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади. Після засідання РНБО генпрокурор Андрій Костін подав у відставку.

За матеріалами СБУ, у 2024 році про підозру повідомлено 64 посадовцям МСЕК, скасовано понад 4000 висновків про інвалідність, виданих на підставі фіктивних документів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд