Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ у Європі продовжують зростати через заплановану на кінець серпня зупинку «Північного потоку»

Європейські ціни на природний газ продовжили зростання, оскільки знову зʼявилися побоювання з приводу тривалої зупинки поставок трубопроводом «Північний потік» російським «Газпромом», що поставить під загрозу економіку, яка вже зазнає труднощів, у ще складніше становище, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Фʼючерси на бенчмарки зросли на 13% після закриття на рекордно високому рівні у пʼятницю, 19 серпня. 
  • Зупинка «Північного потоку» на технічне обслуговування 31 серпня знову викликає побоювання, що лінія не повернеться в експлуатацію, як планувалося після робіт.
  • Європа вже кілька тижнів перебуває на межі поставок цим трубопроводом, при цьому поставки відновилися на дуже низькому рівні, коли востаннє він був закритий на технічні роботи.
  • У Німеччині попередили, що Москва може ще більше скоротити постачання та повторили заклик до економії енергії. 
  • «У нас попереду дуже критична зима. Ми маємо очікувати, що Путін і надалі скорочуватиме постачання газу», – сказав міністр економіки Німеччини Роберт Хабек.
  • Вранці вартість вересневого фʼючерсу на TTF на біржі ICE Futures досягла $2866 за тисячу кубометрів, газ подорожчав на 8%. При цьому з початку серпня середня ціна на TTF становила $2230, у липні газ торгувався в середньому по $1764 за тисячу кубометрів.
  • Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за тисячу кубометрів, таким чином біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000. Тож, ціни уже зросли на понад 19%, пише ЕП.

Контекст

Європейська влада неодноразово попереджала про можливість повного припинення постачання російського газу у відповідь на санкції щодо Кремля, введені через війну в Україні. Німеччина, найбільший споживач газу в Європі, шукає альтернативи, але навряд чи зможе замінити весь російський імпорт. Країна оцінює необхідність продовження терміну служби атомних станцій – захід, який би означав розворот в енергетичній політиці країни.

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн куб. м на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії.

Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня «Газпром» заявив, що єдиний робочий газоперекачувальний агрегат Trent 60 буде зупинено на три доби для проведення технічного обслуговування та планово-запобіжних робіт 31 серпня.

Трубопровід вже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю всього 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

Голландський контракт на місяць уперед зріс до €275,97 за МВт·год сьогодні вранці в Амстердамі. У пʼятницю він ріс пʼятий тиждень поспіль, що стало найтривалішим періодом цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні