Категорія
Новини
Дата

У березні Україна може отримати нову програму з МВФ – Рашкован

У разі успішного проходження моніторингової програми (PMB), затвердженої МВФ, у березні наступного року вона може змінитись великою програмою з фінансуванням. Про це повідомив заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован на щорічній конференції асоціації «Професійний уряд» (PGA), пише «Інтерфакс-Україна».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сподіваємось у березні вийти на більшу програму, яка вже буде частиною процесу реконструкції та допомагатиме побудувати «макрофреймворк» для інших донорів», – сказав він.
  • За словами Рашкована, на відміну від багатьох інших міжнародних фінансових організацій (МФО), МВФ не є банком розвитку, але «працює над створенням макрорамки, в якій можна щось планувати» і яку аутсорсять інші донори та кредитори. Йдеться про контроль над макроекономічною, бюджетною фіскальною, монетарною політиками, додав заступник виконавчого директора фонду.
  • «Щоб МВФ міг їх запевнити, що уряд проводитиме політики, які матимуть змогу підтримати реконструкцію», – підсумував він.
  • Говорячи про План відновлення України, Рашкован закликав перестати казати про великі оцінки її вартості – $350 млрд, $750 млрд, $1 трлн, а зайнятися меншими, але конкретними пілотними проєктами.
  • Рашкован додав, що не вірить у «великий план Маршалла для України», тому що це інша інфраструктура фінансової допомоги у світі, але вірить у координацію, в якій участь України є ключовою.

Контекст

19 грудня виконавча рада МВФ схвалила чотиримісячну моніторингову програму економіки України (Program Monitoring with Board involvement). Програма не передбачає виділення коштів, а має сприяти їх залученню із зовнішніх джерел.

Пріоритетом програми стануть заходи підтримки макроекономічної та фінансової стабільності України, заявила перша заступниця директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат.  

За її словами, основні заходи охоплюють посилення мобілізації доходів та пожвавлення внутрішнього боргового ринку, підготовку стратегії фінансового сектора, підвищення прозорості та управління.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні