Категорія
Новини
Дата

OpenAI звинувачує DDoS-атаку у глобальному збої ChatGPT, відповідальність вже взяли повʼязані з Росією хакери

Компанія OpenAI підтвердила, що DDoS-атака стала причиною «періодичних збоїв» у ChatGPT, пише TechCrunch. Зокрема, чат-бот від OpenAI цього тижня зазнавав збоїв у роботі, але згодом компанії вдалося усунути проблему. Повʼязані з Росією хакери Anonymous Sudan вже взяли на себе відповідальність за атаку.

Ключові факти

  • Користувачі, які намагалися отримати доступ до сервісу, отримували повідомлення про те, що «ChatGPT зараз завантажений», а інші не змогли увійти до сервісу.
  • Генеральний директор OpenAI Сем Альтман спочатку звинуватив у цій проблемі інтерес до нових функцій платформи, представлених на першій конференції розробників компанії в понеділок. OpenAI повідомила, що проблема була усунена 8 листопада.
  • Проте, згодом компанія заявила, що продовжує спостерігати «періодичні збої» в ChatGPT та його API, що дозволяє розробникам інтегрувати модель ChatGPT у власні програми.
  • Компанія заявила, що збої, що продовжуються, викликані «аномальною структурою трафіку, що відображає DDoS-атаку». DDoS-атаки зазвичай включають спробу перевантажити онлайн-сервіс, наповнивши його більшою кількістю запитів, ніж можливо обробити.
  • Відповідальність за атаку взяла група хактивістів Anonymous Sudan. Незважаючи на назву, провідні дослідники кібербезпеки вважають, що вона повʼязана з Росією, і стверджують, що її цілі послідовно відповідають геополітичним пріоритетам Кремля.
  • За даними Bloomberg, хакери заявили, що вони були націлені на компанію через її підтримку Ізраїлю. Цього року Anonymous Sudan провела кампанію гучних DDoS-атак. У червні група відключила деякі служби Microsoft, включаючи Outlook, Teams та OneDrive. Хакери також завдали удару по Організації Північноатлантичного договору та Європейському інвестиційному банку, а також засобам масової інформації, авіакомпаніям та енергетичним компаніям.
  • OpenAI заявила, що усунула проблему, яка привела до надзвичайно високого рівня помилок в її програмному забезпеченні та платформі штучного інтелекту.

Контекст

З 6 липня OpenAI зробила загальнодоступним GPT-4. Доступ отримали всі клієнти, які платять за ChatGPT API.

Наприкінці серпня OpenAI презентувала ChatGPT Enterprise – корпоративну версію ChatGPT з додатковими функціями та засобами захисту конфіденційності. Вона дозволяє користувачам вводити набагато довші запити і звертатися до чат-бота необмежену кількість разів, а також гарантує шифрування даних.

Річний виторг OpenAI наблизився до $1 млрд, що значно перевищує прогнози, які OpenAI раніше надала акціонерам.

Наприкінці вересня OpenAI презентувала Dall-E 3 – останню версію свого інструменту перетворення тексту на зображення. Для заповнення підказок інструмент використовує ChatGPT. Користувачі можуть ввести запит на зображення та налаштувати підказки у розмовах із ChatGPT. Наприкінці жовтня компанія зробила Dall-E 3 доступною у ChatGPT Plus та Enterprise. 

У вересні повідомлялося, що OpenAI обговорює потенційний продаж акцій, у результаті якого стартап коштуватиме від $80 млрд до $90 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні