Категорія
Новини
Дата

Захід заморозив російських активів на $300–500 млрд. Україна працює над їхньою конфіскацією – Шмигаль

Довгострокове відновлення України буде коштувати сотні мільярдів, і воно має відбуватися за російські кошти. Наразі заморожені активи РФ за кордоном складають до $500 млрд, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль журналістам у Нью-Йорку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Заморожені російські активи складають від $300 млрд до $500 млрд. Україна лобіює прийняття нової міжнародної угоди для конфіскації цих активів. Ми також обговорюємо питання зміни національних законодавств партнерів для такої конфіскації на користь України», – сказав він.
  • Кошти РФ мають стати основним ресурсом для масштабної відбудови країни, підкреслив він. 
  • За словами Шмигаля, під час зустрічей із лідерами країн-партнерів на полях ООН він отримав запевнення в беззаперечній підтримці України, попри останні провокаційні кроки Росії.
  • Також Шмигаль зазначив, що Україна працює над продовженням зернової угоди, яка сприяє подоланню продовольчої кризи у світі, а також обговорює з усіма країнами важливість демілітаризації ЗАЕС, де російські війська продовжують здійснювати провокаційні обстріли.

 Контекст

У травні стало відомо, що Європейський Союз планує спільний випуск боргових зобовʼязань, а також використати заарештовані в рамках санкцій активи російських олігархів для відновлення зруйнованої війною України, повідомляв Bloomberg із посиланням на проєкт плану ЄС.

Країни Євросоюзу можуть виділити $523 млрд на відновлення післявоєнної України, писав Bloomberg у липні з посиланням на офіційних осіб, знайомих із планом ЄС. Єврокомісія вивчає варіанти фінансування у формі грантів та кредитів.

Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд, свідчить спільна оцінка уряду України, Європейської комісії та Світового банку, яку презентували у Брюсселі. В найближчі місяці ця цифра зросте, оскільки війна триває.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні