Категорія
Новини
Дата

Захід заморозив російських активів на $300–500 млрд. Україна працює над їхньою конфіскацією – Шмигаль

1 хв читання

Довгострокове відновлення України буде коштувати сотні мільярдів, і воно має відбуватися за російські кошти. Наразі заморожені активи РФ за кордоном складають до $500 млрд, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль журналістам у Нью-Йорку.

Ключові факти

  • «Заморожені російські активи складають від $300 млрд до $500 млрд. Україна лобіює прийняття нової міжнародної угоди для конфіскації цих активів. Ми також обговорюємо питання зміни національних законодавств партнерів для такої конфіскації на користь України», – сказав він.
  • Кошти РФ мають стати основним ресурсом для масштабної відбудови країни, підкреслив він. 
  • За словами Шмигаля, під час зустрічей із лідерами країн-партнерів на полях ООН він отримав запевнення в беззаперечній підтримці України, попри останні провокаційні кроки Росії.
  • Також Шмигаль зазначив, що Україна працює над продовженням зернової угоди, яка сприяє подоланню продовольчої кризи у світі, а також обговорює з усіма країнами важливість демілітаризації ЗАЕС, де російські війська продовжують здійснювати провокаційні обстріли.

 Контекст

У травні стало відомо, що Європейський Союз планує спільний випуск боргових зобовʼязань, а також використати заарештовані в рамках санкцій активи російських олігархів для відновлення зруйнованої війною України, повідомляв Bloomberg із посиланням на проєкт плану ЄС.

Країни Євросоюзу можуть виділити $523 млрд на відновлення післявоєнної України, писав Bloomberg у липні з посиланням на офіційних осіб, знайомих із планом ЄС. Єврокомісія вивчає варіанти фінансування у формі грантів та кредитів.

Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд, свідчить спільна оцінка уряду України, Європейської комісії та Світового банку, яку презентували у Брюсселі. В найближчі місяці ця цифра зросте, оскільки війна триває.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні