Категорія
Новини
Дата

У Європі зʼявилися «енергетичні мігранти» – Reuters

У Європі сформувалася група так званих «енергетичних мігрантів», які обирають південні країни для зимівлі через перспективу захмарних рахунків за опалення, пише Reuters. Вторгнення Росії в Україну призвело до того, що ціни на енергоносії прискорили інфляцію, в серпні вони досягли рекордного рівня і, ймовірно, залишаться високими.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Туристичні фірми по всій Південній Європі вхопилися за кризу вартості життя, щоб рекламувати переваги зимівлі за кордоном тим, хто живе у північних країнах.
  • Регіональний уряд Канарських островів, де середня зимова температура становить 20 градусів за Цельсієм, у вересні запустив кампанію в соціальних мережах для залучення працівників на дистанційній роботі та пенсіонерів з таких країн, як Велика Британія, Німеччина та Швеція. «Не секрет, що це буде зима великої економічної невизначеності в Європі, але на Канарських островах ми хочемо змінити ситуацію», — сказав регіональний керівник туризму Яїза Кастілья, назвавши острови «економічним притулком».
  • У вересні міністр туризму Греції відвідав Австрію та країни Північної Європи, такі як Швеція, щоб «перетворити цю величезну енергетичну кризу, від якої страждає Європа, на можливість». Рада з туризму Португалії також провела кампанію, і її глава Луїс Араужо сказав, що очікування зимових туристів із Північної Європи були «дуже позитивними».
  • Дані, зібрані для Reuters пошуковою системою з оренди житла HomeToGo, показали, що, порівняно з минулим роком, пошуки зимового житла в Іспанії, Греції та Португалії в таких країнах, як Велика Британія, Німеччина та Нідерланди, зросли на 36%, 13% і 3%. відповідно.
  • Гендиректор іспанської готельної мережі Melia Габріель Ескаррер повідомив, що цієї зими на Канарських островах люди бронюють апартаменти та люкси на два або три місяці, причому помітна присутність відвідувачів зі Скандинавії. Відвідувачі та постійні жителі також прибувають з Німеччини, яка до війни в Україні сильно залежала від російського газу і стурбована можливим браком енергії взимку.
  • Airbnb інформує, що кількість запитів на зимове проживання в південній Європі потроїлася з квітня по червень.
  • Однак для більшості північних європейців вирушити на південь — мрія, коли зростання вартості життя означає, що вони не можуть собі дозволити розкіш подорожей. Натомість вони запасаються товарами, щоб зігрітися взимку, зокрема ковдрами, мультиварками та електричними ковдрами, як показують дані роздрібного продажу у Великій Британії.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання. Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

Цифри зʼявилися після того, як уряди ЄС пообіцяли виділити понад €550 млрд на захист громадян та підприємств від різкого зростання цін на енергію за останній рік.

Влада Німеччини посилює підготовку до екстреної доставки готівки у разі відключення електроенергії, щоб підтримати роботу економіки, оскільки країна готується до можливих блекаутів через війну в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні