Категорія
Новини
Дата

Німеччина готується до екстрених поставок готівки на випадок блекаутів

Влада Німеччини посилює підготовку до екстреної доставки готівки у разі відключення електроенергії, щоб підтримати роботу економіки, пише Reuters із посиланням на чотири джерела, оскільки країна готується до можливих блекаутів через війну в Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У плани входить накопичення центральним банком Німеччини додаткових мільярдів, щоб впоратися зі зростанням попиту, і можливі обмеження на зняття коштів, сказало одне із джерел.
  • Чиновники та банки також розглядають питання розподілу, обговорюючи, наприклад, пріоритетний доступ до палива для перевізників готівки, кажуть інші, коментуючи підготовку, яка прискорилася останніми тижнями.
  • В обговореннях беруть участь центральний банк, його регулятор фінансового ринку BaFin та кілька асоціацій фінансової індустрії.
  • Хоча німецька влада публічно применшує ймовірність відключення електроенергії, дискусії показують, наскільки серйозно вони ставляться до загрози, і як вони щосили намагаються підготуватися до потенційних відключень електроенергії, викликаних різким зростанням цін на енергію або навіть саботажем.
  • Вони також підкреслюють наслідки війни, що розширюються, в Україні для Німеччини, яка протягом десятиліть покладалася на доступну російську енергію і тепер стикається з двозначною інфляцією і браком палива та енергії.

Контекст

Доступ до готівкових грошей викликає особливе занепокоєння у німців, які, як правило, використовують їх більше, ніж інші європейці. Згідно з нещодавнім дослідженням німецького центробанку, приблизно 60% повсякденних покупок оплачуються готівкою, згідно з недавнім дослідженням, яке показало, що німці в середньому щорічно знімають понад €6600, головним чином у банкоматах.

Згідно з опитуванням, опублікованим минулого тижня Funke Mediengruppe, понад 40% німців побоюються відключення електроенергії в найближчі шість місяців.

Управління з надзвичайних ситуацій Німеччини заявило, що рекомендувало людям зберігати готівку вдома на випадок таких надзвичайних ситуацій.

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

Цифри зʼявилися після того, як уряди ЄС пообіцяли виділити понад €550 млрд на захист громадян та підприємств від різкого зростання цін на енергію за останній рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні