Категорія
Новини
Дата

В Іспанію прибуло перше судно з українською кукурудзою, яке слідувало Балтійським морем

До порту Ла-Корунья в Іспанії прибуло українське судно, завантажене 18 000 т кукурудзи. Це перша партія українських зернових продуктів, яку доставили «новим морським шляхом» через Балтійське море, щоб уникнути заблокованих Росією портів України. Про це пише CNN з посиланням на пресслужбу порту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вантажне судно Alppila, яке перевозило кукурудзу, прибуло до іспанського порту Ла-Корунья до світанку в понеділок. Воно має бути розвантажене до вівторка, повідомили CNN у пресслужбі порту.
  • Це перша партія українського зерна, яка досягла північно-західної Іспанії морським шляхом, використовуючи «новий морський шлях, відкритий у Балтійському морі, щоб уникнути блокади російськими ВМС портів України в Чорному морі з початку війни», ідеться в заяві групи виробників кормів Agafac.
  • Українське зерно на вантажівках перевозять із Західної України на територію Польщі та Румунії, а першу партію кукурудзи доставлено до Іспанії з польського порту Свіноуйсьце.
  • «Це лише невелика кількість кукурудзи, але вона відновлює можливість імпортувати все, що тільки можливо з України», – сказав CNN директор Agafac Бруно Бід. За його словами, регіональні виробники корму для тварин із групи Agafac щороку закуповували 40% усієї своєї кукурудзи з України у період із січня по червень.

Контекст

Україна організувала два шляхи експорту зерна – через Румунію та Польщу, повідомив заступник міністра закордонних справ Дмитро Сенік. За його словами, Україна веде переговори з країнами Балтії про створення третього коридору для експорту продовольства.

6 червня стало відомо, що Туреччина та РФ досягли попередньої домовленості про відновлення постачання української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Проте Україна ще не схвалила цей план. 

Для відновлення судноплавства потрібні дієві гарантії безпеки: постачання Україні необхідної зброї та залучення для патрулювання акваторії Чорного моря ВМС третіх країн, ідеться в заяві українського МЗС. Рішення про розблокування українських портів мають ухвалюватися всіма причетними сторонами, заявили в міністерстві.

До війни Україна експортувала 5–7 млн т зерна на місяць, а зараз, всіма видами транспорту – 1,2 млн т, сказав голова правління УЗ Олександр Камишін в інтервʼю Forbes. 

Для збільшення експорту Україна домовляється з поляками про дозвіл експлуатації на їхній території своїх зерновозів, зазначив Камишін. За його словами, Україні потрібне розширення перевалки в європейських портах і додаткові вагони, які доставлять туди українське зерно від польського кордону.

Також голова УЗ пропонує відкривати у Польщі свого оператора і паралельно, де тільки можна, заводити на територію України гілки з вузькими коліями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні