Категорія
Новини
Дата

У Латвії вивчають підстави для позбавлення громадянства російського мільярдера Авена

1 хв читання

Служби безпеки Латвії зʼясовують, чи слід позбавити громадянства російського мільярдера Петра Авена, який знаходиться під санкціями, відповідно до закону, прийнятого у відповідь на вторгнення РФ в Україну, пише Bloomberg

Ключові факти

  • Розслідування триває вже деякий час, і слідчі ще не оприлюднили висновків, повідомив телефоном радник міністра внутрішніх справ Андрій Вайварс, відмовившись повідомити подробиці. 
  • У квітні 2022 року парламент балтійської країни ухвалив закон, який дає змогу владі позбавляти громадянства власників більш як одного паспорта, викритих у підтримці геноциду, злочинів проти миру та загроз територіальній цілісності й конституційному устрою демократичних держав. 
  • Якщо спецслужби виявлять, що Авен порушив закон, рапорт буде направлено до Управління у справах громадянства та міграції для ухвалення рішення, яке згодом можна оскаржувати в суді.
  • Авен відмовився від коментарів. Дідусь мільярдера був латишем, а громадянство Авен отримав у 2016 році після виконання вимог натуралізації та складання мовного іспиту.

Контекст

28 лютого 2022 року через вторгнення Росії в Україну ЄС запровадив санкції проти російських чиновників і бізнесменів, зокрема власників консорціуму «Альфа-груп» Михайла Фрідмана та Петра Авена. 

Влада Великої Британії заморозила рахунки Авена в рамках розслідування кримінальної справи про ухилення від санкцій, введених щодо нього після вторгнення РФ в Україну. Авену дозволяли витрачати на себе не більше £2500 на місяць.

Фрідман і Авен називали санкції несправедливими та скаржилися на повʼязані з ними фінансові обмеження.

Згодом Лондонський суд послабив обмеження, накладені на банківські рахунки російського олігарха Петра Авена, які використовувалися для оплати рахунків і безпеки. Суд дозволив мільярдеру оплачувати «основні потреби».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні