Категорія
Новини
Дата

У Латвії вивчають підстави для позбавлення громадянства російського мільярдера Авена

Служби безпеки Латвії зʼясовують, чи слід позбавити громадянства російського мільярдера Петра Авена, який знаходиться під санкціями, відповідно до закону, прийнятого у відповідь на вторгнення РФ в Україну, пише Bloomberg

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розслідування триває вже деякий час, і слідчі ще не оприлюднили висновків, повідомив телефоном радник міністра внутрішніх справ Андрій Вайварс, відмовившись повідомити подробиці. 
  • У квітні 2022 року парламент балтійської країни ухвалив закон, який дає змогу владі позбавляти громадянства власників більш як одного паспорта, викритих у підтримці геноциду, злочинів проти миру та загроз територіальній цілісності й конституційному устрою демократичних держав. 
  • Якщо спецслужби виявлять, що Авен порушив закон, рапорт буде направлено до Управління у справах громадянства та міграції для ухвалення рішення, яке згодом можна оскаржувати в суді.
  • Авен відмовився від коментарів. Дідусь мільярдера був латишем, а громадянство Авен отримав у 2016 році після виконання вимог натуралізації та складання мовного іспиту.

Контекст

28 лютого 2022 року через вторгнення Росії в Україну ЄС запровадив санкції проти російських чиновників і бізнесменів, зокрема власників консорціуму «Альфа-груп» Михайла Фрідмана та Петра Авена. 

Влада Великої Британії заморозила рахунки Авена в рамках розслідування кримінальної справи про ухилення від санкцій, введених щодо нього після вторгнення РФ в Україну. Авену дозволяли витрачати на себе не більше £2500 на місяць.

Фрідман і Авен називали санкції несправедливими та скаржилися на повʼязані з ними фінансові обмеження.

Згодом Лондонський суд послабив обмеження, накладені на банківські рахунки російського олігарха Петра Авена, які використовувалися для оплати рахунків і безпеки. Суд дозволив мільярдеру оплачувати «основні потреби».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні