Категорія
Новини
Дата

У Польщі розслідують махінації з імпортом українського зерна. Що відомо

Жешувська прокуратура розслідує шахрайські схеми із імпортом технічного зерна з України, пише Rzeczpospolita. Лише за два тижні розслідування встановили десятки компаній та кілька тисяч тонн зерна, яке привозили з України та продавали, приховуючи його походження та призначення.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На підставі аналізів Податкової служби щодо імпортерів технічного зерна з України було розпочато багато митних і податкових перевірок, які підтвердили порушення. Зазначається, що українське технічне зерно, яке ввозилося до Польщі у великих обсягах, практично не підлягало прикордонному контролю і одразу після ввезення в країну реалізовувалося.
  • Технічне зерно можна використовувати як паливо, для виробництва, наприклад, технічного етанолу або як біокомпонент для біопалива. 
  • Проте українське зерно, яке ввозиться як технічне, пропонувалося польським компаніям – млинам і комбікормовим заводам – як вітчизняне та продовольче. В результаті зерно, на яке не поширюються стандарти виробництва чи транспортування ЄС, змішувалося з польським і перероблялося на борошно чи фураж. Таке шахрайство у великих обсягах карається позбавленням волі терміном до 10 років.
  • Жертвами схеми стали відомі польські виробники борошна, наразі у всіх цих справах ведеться судовий розгляд. 
  • «Зараз ми ведемо сім спільних проваджень. Загалом вони стосуються кількох мільйонів кілограмів зерна і створення кількох десятків субʼєктів. Це компанії, які ввозили товари до Польщі, і ті, які потім ними торгували», – сказала Ханна Бернат-Ложанська, прессекретарка обласної прокуратури в Жешуві, де зловживання зерном розслідує група прокурорів.
  • Наразі загальна кількість ошуканих компаній встановлюється, зазначає речник.

Контекст

Польські фермери з осені 2022 року протестують, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій. Вони виводили техніку в центри міст, закидали яйцями міністра й навіть погрожували зірвати візит президента України Володимира Зеленського до Польщі. 5 квітня подав у відставку міністр сільського господарства Польщі Хенрик Ковальчик. 

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те, що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. 

Згодом Україна і Польща домовилися про відновлення транзиту української агропродукції з 20 на 21 квітня, йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства. 

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, йдеться у повідомленні ЄК. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні