Категорія
Війна
Дата

«Все Путін про*бав… Відібрали у наших дітей майбутнє». Про що каже резонансний злив розмови Пригожина – Ахмедова, або Які настрої в російського бізнесу

7 хв читання

Фархад Ахмедов і Йосип Пригожин. /Колаж Анна Наконечна

Фархад Ахмедов і Йосип Пригожин. Фото Колаж Анна Наконечна

Вірогідна розмова «кремлівського» продюсера з магнатом, який заробив мільярдні статки на газі, вщент розбиває кремлівський наратив про згуртованість російських «еліт» і підтримку Путіна та його режиму. У півгодинному діалозі 157 разів зустрічається слово «бл*дь» і жодного натяку на підтримку. Та чи у змозі незадоволеність російського бізнесу щось змінити?

У пʼятницю, 24 березня, сайт «5 каналу» першим серед медіа опублікував витримки з вірогідної розмови російського музичного продюсера Йосипа Пригожина і російського бізнесмена Фархада Ахмедова, у якій вони понад пів години, не добираючи слів, критикують російську політику, війну і вище керівництво РФ, включно із Путіним, Медведєвим, Шойгу й іншими. 

Достовірність запису не підтверджена. Пригожин у коментарі російським ЗМІ заявив, що це «симбіоз сказаних фраз і тих, що були згенеровані». Опозиційне російське ЗМІ «Важливі історії» з посиланням на джерело у спецслужбах РФ стверджує, що «запис розмови Пригожина та Ахмедова справжній». 

Хто такий Ахмедов?

Основний капітал бізнесмен та політик азербайджанського походження Фархад Ахмедов, 67, заробив на підрядах «Газпрому». 2012 року Ахмедов продав 49% акцій «Нортгазу» компанії «Новатек» за $1,375 млрд. Частину коштів вклав в акції «Новатека», «Лукойла», «Газпрома», «Норильського нікелю», Сбербанку та «Магніту». У 2004–2009 роки був сенатором від Краснодарського краю та Ненецького автономного округу. Нині керує азербайджанським виробником гранатового соку AzNar, який йому належить. 

2022 року російський Forbes оцінив статки Ахмедова в $1,7 млрд (49-те місце в рейтингу російських мільярдерів – 2022). Торік його статки збільшилися на $300 млн. У квітні 2022 року Ахмедов потрапив у санкційні списки Євросоюзу і Великої Британії. Невдовзі у німецькому Гамбурзі було затримано 115-метрову яхту Luna в рамках санкційного закону, який наказує заморозити всі активи осіб, що потрапили в чорні списки. Вартість судна, яке Ахмедов купив у 2014 році у Романа Абрамовича, оцінювалася від $436 млн. 

6 червня Ахмедов звернувся до ЄС із проханням скасувати санкції проти нього, повідомляла британська The Times.

Загальний наратив розмови: війна – велика помилка, вона «братовбивча» і злочинна, забирає майбутнє у них і їхніх дітей; влада усвідомлює, що вже програла, але продовжуватиме відправляти людей на безглузду загибель ще довго, за все відповідатиме Путін, керівництво країни й армії некомпетентне і корупційне, країну розікрали, санкції діють і шкодять бізнесу.

Пряма мова. Деякі цитати з 35-хвилинної розмови (містять ненормативну лексику)

Пригожин: Слухай, вони обʼєдналися – Ігор Іванович, Сергій Вікторович та Золотов. Вони звинувачують у всьому Шойгу. Називають його довбой*бом – позаочі, звісно. І у них завдання його знести, бл*дь. Але зараз вони це не роблять – накопичувальний момент. Так, але тому, що на когось треба списати. Чємєзов грає, с*ка, тут у гольф, бл*дь, йому пох*ю, він відповідає за ВПК, бля. Він, бл*дь, с*ка… Вони самі оху*вші люди. Моя думка проста: вони поводяться як королі, як боги, бл*дь. Кінчені вони тварюки, ось що я тобі скажу. Нічого хорошого про них я не можу сказати. Вони покидьки, бл*дь.

Пригожин: Вони його обдурили, вони обдурювали його, бл*дь. Вони живуть у своїй парадигмі, вони живуть у своєму світі, бл*дь. Особливо у багатьох дружини, с*ка, секретарки колишні, бл*дь, розумієш? Ну, це п*здець просто, бля, який… Слухай, Боря був тут, брат Аркадія. Ну геть ушльопок, бл*дь. Чесно тобі скажу, справжнісінький ушльопок, бл*дь.

Пригожин: Вони програли «Кварталу-95», бл*дь. І те, що вони кажуть, що проти них воюють ті, інші, вони самі їм дали привід. Його загнали в цю х*йню. Він сам себе в це загнав. Чесно кажучи, ну бл*дь, зупинився б, отримав Нобелівську премію і пішов би на х*й. Все одно країну віддав, бл*дь, вважай. І нікуди ми не дінемося. Нас від'*буть, бл*дь. У нас варіантів немає жодних, бл*дь. Тобто навіть якщо він від'*бе і натисне на кнопку, бл*дь, то майбутнього в цьому розкладі ніх*я немає взагалі у цілої нації. Ось і все. Він нас усіх *бав у рот, бл*дь.

Ахмедов: Він головнокомандувач, він несе за все відповідальність, він розуміє, що змінювати Шойгу – шило на мило, бл*дь. Це нічого не змінить абсолютно. 

Пригожин: Фархаде, те, що вони країну про*бали, у цьому навіть можеш не сумніватися, бл*дь.

Ахмедов: Частіше на Мальдіви, в Дубай, на Алтай, на Байкал, куди хочеш, але від цієї Москви подалі.

Пригожин: Українська помилка виглядає так: їм не потрібно було йти шляхом заборон, їм потрібно було, навпаки, не забороняти, а відкривати. І таким чином вони виграли б більше, ніж програли. 

Ахмедов: Хаос там, там просто хаос, бл*дь. Хаос. Він не керманич, він не керував, він завжди говорив те, що йому писали. Він літав сюди-туди, з нього створили медіа – і так далі – героя. А в таких ситуаціях він виявився тим, ким він зараз є. І вся його команда така. Пустушка, бл*дь. Закомплексований і цей і другий. Ліліпути, бл*дь. Недорослі закомплексовані, бл*дь. Ненавидять, люди їх ненавидять, бл*дь. Просто питання: коли це все скінчиться, бл*дь? Чим це скінчиться, бл*дь? Як усе це розгрібати потім, бл*дь?

Ахмедов: Та йому на все пох*ю. І народ йому пох*ю. Він сатана, бл*дь.

Ахмедов: Я дивлюся зараз ночами фільм «Звільнення». Але як Сталін керував, бл*дь! Усіх вислуховував, бл*дь. Знаєш, яка система, бл*дь?! А яка зараз? Ніяка, бл*дь! Усі генерали, всі заряджені, вбрані, бл*дь. В усіх діти бізнесмени, бл*дь! Де кирки, де обмундирування, де зброя, бл*дь, де ракети, де танки, бл*дь, де ваше ВПК, бл*дь? Де? Немає. Усе про*бали, все проїли, усе профукали, бл*дь. Якщо воювати, то воювати, бл*дь. А навіть воювати не можете, бл*дь! А чому? Бо армії ніх*я немає. Забезпечити не можуть, немає ідеологічної роботи, бл*дь. Усе викрали абсолютно, всю країну розікрали.

Ахмедов: А що ми збудували, що зробили, бл*дь? Медведєв каже, що дрова, вугілля – не треба, у нас у всіх газ, бл*дь. Ні фіга собі, бл*дь. У Туві 90% народу палить вугіллям та дровами, бл*дь. У Бурятії, на х*й. Вони взагалі, бл*дь, наче не з того світу, бл*дь.

Ахмедов: Стільки крові пролито, бл*дь, брат на брата. За що, бл*дь? Жили собі чудово, бл*дь. Неосвоєний край, бл*дь, землі у нас по всій Росії, бл*дь, 86 субʼєктів, бл*дь, бери та роби, на х*й. Створи умови. Нехай народ працює, заробляє, живе, процвітає, бл*дь, у добробуті, благоденстві, бл*дь. Ні, бл*дь, нам загроза, бл*дь, зовнішня, бля. Всі вони, на х*й, в НАТО вступили, всі по колу, бл*дь, і всі вони біля кордонів, на х*й, і стріляють ще. Ось це далекоглядна політика, бл*дь.

Ахмедов: Вони пишуть, що я близький друг Путіна. Я кажу: «Й*б вашу мать, я Путіна бачив останній раз у 2008 році», бл*дь. Живу я, на х*й… Я в 12-му році, продав, бл*дь, після 12-річної війни, бл*дь, з «Газпромом» виїхав із Росії.

Ахмедов: Він усіх підставив. Усіх і вся. Всю країну, весь народ, блін. Питання не в грошах, питання моралі, психології. Він поховав весь російський народ, бл*дь, на х*й, і надовго, бл*дь. Коли ми від цього відмиємось і таке інше? Це братовбивча війна, бл*дь. 

Чи будуть наслідки

Для України ця розмова цікава в контексті настроїв, що насправді панують у лояльній до влади російській бізнес-еліті. І Пригожин, і Ахмедов, мʼяко кажучи, не були опозиційними діячами. Перший узагалі був довіреною особою Путіна на останніх президентських виборах і публічно підтримував анексію Криму і вторгнення 24 лютого. 

Наскільки поширене критичне ставлення до війни й путінського режиму серед великого російського бізнесу?  

У нещодавньому інтервʼю Forbes очільник розслідувального проєкту Bellingcat Христо Грозєв оцінював, що 80% учасників російського рейтингу найбагатших не підтримують війну, з яких приблизно половина активно проти. «Питання не в ідеології чи гуманістичних цінностях, вони не думають такими категоріями. У цій війні, на відміну від 2014-го, коли Росія вкрала Крим, Путіну нема чого запропонувати бізнесменам, – каже Грозєв. – Для всіх, крім незначної кількості підприємців, завʼязаних на війні, баланс плюсів і мінусів від цієї нелюдської війни дуже негативний». 

Ще більш категоричний підприємець Євген Чичваркін, який поспіхом залишив Росію у 2008 році. «Це тотальна позиція серед російського бізнесу. Підприємці ненавидять Путіна і бояться, – каже він. – Бізнес для Путіна і його чекістів – кормова база, і всі це чудово розуміють».

«Схоже, що колективний внутрішній дискурс серед великого російського бізнесу близький до почутого», – каже засновниця проєкту The Bell Єлизавета Осетинська

Опозиційна російська журналістка Фаріда Рустамова, яка досліджує бізнес-еліти Росії, згодна з тим, що більшість великого бізнесу в РФ не підтримує війну, проте це не змінює ситуацію. «Вони залишаються лояльними, Росія для них – годівниця. Їхні внутрішні переживання значення не мають». 

На думку Грозєва, обʼєднати зусилля бізнесменам заважає «страх зради». «У Росії зараз ситуація, яку називають дилемою вʼязня. Багато представників цієї групи олігархів готові співпрацювати та вживати заходів проти війни, ба навіть проти влади Путіна. Але бояться співпрацювати одне з одним – бояться зради», – каже Грозєв.  

Чичваркін вважає, що російський бізнес між протестом і відʼїздом обрав відʼїзд. А хто не зміг виїхати через санкції, «просто живуть, намагаючись вижити». Рустамова погоджується: сподіватися на розкол між найбагатшими росіянами і владою – марно. 

Осетинська вважає: відповідь на питання «Що заважає великому бізнесу протидіяти владі?» міститься у частині діалогу Пригожина з Ахмедовим. «Знаєш мій віжн (бачення. – Forbes), Йось? Займайтеся бізнесом, своєю родиною, справами, максимум заробляйте, відпочивайте і менше на це звертайте уваги… І подалі, подалі від них [влади]… Частіше на Мальдіви, в Дубай, не знаю, на Алтай, на Байкал – куди хочеш, але від цієї Москви подалі».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні