Категорія
Новини
Дата

Угорський премʼєр Віктор Орбан прибув до Києва. Про що говорили із Володимиром Зеленським

2 хв читання

Віктор Орбан і Володимир Зеленський /Офіс президента України

Віктор Орбан і Володимир Зеленський Фото Офіс президента України

Угорщина хоче укласти з Україною двосторонню угоду про співпрацю між державами і «закрити усі попередні суперечки». Про це сказав премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час візиту до Києва у вівторок, 2 липня, повідомили «Інтерфакс-Україна» та пресслужба Офісу президента. Також угорський лідер просував ідею невідкладного перемирʼя, яка є у всіх проросійських «мирних планах», але не став наполягати на ній, пише ЄП.

Україна має ненайкращі стосунки з проросійським урядом Угорщини. Будапешт заблокував понад 40% резолюцій ЄС щодо Києва. В заручниках в угорців були, зокрема, військова допомога та перемовини щодо вступу України до ЄС.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Орбан назвав метою свого візиту вирішення питань двосторонніх відносин. Він наголосив на бажанні Угорщини їх налагодити та в майбутньому підписати двосторонню угоду.
  • «Ми хочемо укласти глобальну угоду про співпрацю з Україною, схожу до тих угод, які діють у нас з іншими нашими країнами-сусідами», – заявив Орбан на пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським.
  • Угорський премʼєр наголосив, що потрібно «закрити всі попередні суперечки і сконцентрувати увагу на майбутньому».
  • Орбан також заявив, що Угорщина братиме участь у модернізації української економіки відповідно до наявних можливостей.
  • «Бажаю всього найкращого Україні, і під час головування Угорщини ми будемо допомагати вам у всьому, у чому зможемо», – сказав він.
  • У заявах для преси після закінчення перемовин лідер Угорщини визнав, що пропонував українському колезі невідкладне припинення вогню на тій лінії зіткнення з російськими військами, яка є зараз. 
  • Орбан наголосив, що не є противником також українських планів завершення війни, але вважає їх занадто довгими в реалізації.
  • «Я розповів пану президенту, що його ініціативи потребують багато часу через правила міжнародної дипломатії. Тому я попросив пана президента подумати про те, чи не можна вчинити трошки інакше: зупинити вогонь, а потім вести перемовини з Росією, адже припинення вогню пришвидшило б темпи цих перемовин», – сказав Орбан. Він наголосив, що не наполягав на своїй ініціативі та сприйняв українські аргументи.
  • Своєю чергою Зеленський зазначив, що на зустрічі з Орбаном йшлося про «найбільш принципові питання сусідських відносин»: торгівлю, транскордонну співпрацю, інфраструктурні і енергетичні питання. 
  • «Говорили сьогодні про гуманітарну сферу. Про все те, що стосується життя наших людей і в Україні, і в Угорщині, зокрема обговорили відкриття української школи в Угорщині. Першої такої школи», – сказав Зеленський.
  • Президент України додав, що угорський премʼєр запевнив у підтримці цього проєкту. За словами Зеленського, сьогоднішній діалог може стати «основою для майбутнього двостороннього документа».
  • Зеленський також заявив, що очікує від угорського головування, яке стартувало з 1 липня, у Раді ЄС прогресу в питанні майбутнього членства України в Євросоюзі, а також продовження підтримки з боку європейських держав, зокрема оборонної, на достатньому рівні.
Офіс президента України

Віктор Орбан і Володимир Зеленський Фото Офіс президента України

Контекст

Це перший візит премʼєр-міністра Угорщини з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Орбан – критик ЄС і НАТО щодо поточної допомоги Україні. Понад 40% резолюцій ЄС щодо України були заблоковані Угорщиною. В заручниках в угорців були, зокрема, перемовини щодо вступу України до ЄС.

Також Орбан – один із небагатьох західних лідерів, які зустрічалися з Володимиром Путіним після вторгнення РФ в Україну.

Угорський премʼєр прибув до Києва в момент, коли Угорщина розпочала піврічне головування в ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд