Україна оголосила тимчасові коридори з чорноморських портів для торговельних суден /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна оголосила тимчасові коридори з чорноморських портів для торговельних суден

Getty Images

Військово-Морські сили ЗСУ оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до або з чорноморських морських портів України, йдеться в повідомленні. Протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У ВМС ЗСУ додали, що раніше ці маршрути вже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада Міжнародної морської організації визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантоване міжнародним морським правом.
  • IMO закликала Росію дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торговельному судноплавству в Чорному морі.
  • «Вказані маршрути в першу чергу використовуватимуться для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення», – сказано у заяві.
  • До проходу маршрутами допускатимуться судна, власники/капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.

Контекст

Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії із «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Після виходу з угоди Росія неодноразово бомбила українські порти та зернові склади. За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ було пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні