Категорія
Новини
Дата

Україна отримає $550 млн для відновлення сільського господарства у рамках проєкту Світового банку

У вівторок, 7 листопада, Україна та Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) підписали грантову та кредитну угоди в рамках проєкту Світового банку з відновлення сільського господарства України, повідомляє Міністерство фінансів. Зазначається, що $500 млн будуть спрямовані на фінансування програми «Доступні кредити 5-7-9%».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проєкт має підтримати доступ сільгоспвиробників до фінансування через пільгове кредитування та гранти.
  • Фінансування проєкту складається з позики Світового банку у розмірі $230 млн із цільового фонду з надання Україні необхідної кредитної підтримки (ADVANCE Ukraine), що підтримується урядом Японії, а також гранту у $320 млн від цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF). 
  • Згідно із повідомленням, $500 млн будуть спрямовані на фінансування програми «Доступні кредити 5-7-9%» в 2023–2024 роках з фокусом на аграрні підприємства. 
  • Вказані кошти мають зменшити вартість запозичень для аграріїв, аби вони мали змогу продовжити сільськогосподарське виробництво.
  • Сільгоспвиробники також матимуть можливість отримати гранти, на які передбачено близько $50 млн у рамках проєкту ARISE.

Контекст

29 червня рада виконавчих директорів Світового банку схвалила надання Україні позики на $1,5 млрд під гарантії уряду Японії. Ці кошти спрямовані на помʼякшення наслідків російського вторгнення, йдеться в повідомленні на сайті банку. 

У липні премʼєр-міністр Денис Шмигаль підтвердив, що Україна отримає від Світового банку $1,5 млрд позики під гарантії уряду Японії. Зазначені кошти передбачені для зміцнення соціального захисту й надання допомоги людям під час війни та для відновлення економіки.

Загалом група Світового банку планує мобілізувати понад $8 млрд для нових програм в Україні. 

У 2023–2024 фінансовому році Світовий банк та уряд України планували зосередитися на пріоритетних для країни секторах, зокрема енергетиці, охороні здоровʼя, соціальному захисті, освіті, житловому будівництві та сільському господарстві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні