Категорія
Новини
Дата

Україна представила у Берліні інвестиційний гід із бюджетом у $27 млрд

1 хв читання

Уряд України підготував інвестиційний гід для міжнародних донорів і представив його на конференції з відбудови у Берліні 11 червня. Туди потрапили проєкти від великого бізнесу, зокрема МХП, ДТЕК, «Дарниці», малого та середнього, державні програми. Forbes обрав найбільші проєкти.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Інвестиційний гід містить 95 проєктів загальним бюджетом у $27 млрд. 
  • Більшість – пропозиції від приватних компаній, а серед галузей переважає транспорт і логістика (20 проєктів), енергетика (15) та агропромисловий комплекс (15).
  • Бюджет і направленість різна – від ферми з переробки промислових конопель у Рівненській області, для будівництва якої потрібен $1 млн, до великих проєктів.
Україна представила у Берліні інвестиційний гід із бюджетом у $27 млрд /Фото 1
  • Наприклад, у фармацевтичної компанії «Дарниця» є два проєкти – створення підприємств для виробництва вакцини на основі мРНК ($268 млн) та фабрики для виготовлення АФІ (активних фармацевтичних інгредієнтів, $107,7 млн). 
  • Група «Ефективні інвестиції» хоче залучити $156,5 млн інвестицій на розбудову заводу NovaSklo.
  • Українська титанова компанія «Велта» також подала дві заявки, пов’язані з розширенням бізнесу на Кіровоградщині. Зокрема, це розробка другого родовища титанової руди в регіоні та будівництво гірничозбагачувального комбінату.
  • Більше про це читайте у матеріалі Forbes Ukraine.

Контекст

Збір проєктів до інвестиційного гіда тривав майже рік. Перші були відібрані під час підготовки «Плану України» влітку 2023-го. Тоді під керівництвом Мінекономіки було створено кілька робочих груп, які перебрали понад 400 інвестиційних проєктів.

Серед основних критеріїв була доцільність проєкту для інвесторів, бюджет у понад $1 млн та опрацьованість проєкту. Зокрема, перевагу надавали готовим до реалізації, пригадує засновник і голова наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції» (EFI Group) Ігор Ліскі. 

Всього було зібрано понад 1100 проєктів різної стадії готовності та якості опрацювання.

Фінальний відбір міністерство проводило у співпраці з KSE Institute та «великою четвіркою» – Pricewaterhouse Coopers, Deloitte, Ernst & Young та KPMG.

Залучення інвестицій під кожен представлений у гіді проєкт не є гарантованим, йдеться у відповіді пресслужби Мінекономіки. Але там очікують, що завдяки стимулам, які пропонує уряд, інвестиції в Україну зростатимуть, попри повномасштабну війну.

11 червня у Німеччині, в Берліні, стартувала конференція щодо відновлення України. Гасло заходу – «Єдині в обороні. Єдині у відновленні. Сильніші разом».

Захід проходитиме протягом двох днів. Основною метою організатори URC 2024 називають мобілізацію постійної міжнародної підтримки для відновлення, реконструкції, реформування та модернізації України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні