Міністр агрополітики України Микола Сольський та міністр землеробства Болгарії Кирило Ватєв /пресслужба Мінагрополітики
Категорія
Новини
Дата

Україна та Болгарія узгодили процедуру експорту чотирьох видів агропродукції

Міністр агрополітики України Микола Сольський та міністр землеробства Болгарії Кирило Ватєв Фото пресслужба Мінагрополітики

Уряди України та Болгарії узгодили процедуру експорту деяких видів агропродукції. Зокрема погоджено процедуру верифікації експорту до Болгарії чотирьох культур – ріпаку, кукурудзи, пшениці та соняшника, повідомила пресслужба Мінагрополітики. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Режим верифікації передбачає видачу ліцензій після двосторонніх консультацій з країною, до якої здійснюватиметься експорт. Уряди також домовилися ретельно відстежувати переміщення агропродукції, зазначається у повідомленні.
  • Урядовці зазначили, що українські експортери можуть розпочинати подавати заявки на видачу відповідних ліцензій.
  • «Нарешті всі технічні питання між нашими країнами узгоджені і український Уряд може почати приймання заявок від експортерів», – наголосив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Контекст

Парламент Болгарії 14 вересня проголосував за зняття заборони на імпорт зернових з України. Раніше ця ініціатива викликала жваве обговорення, проти виступили галузеві організації та місцеві фермери. Їхні представники заявили, що були шоковані таким рішенням. За словами голови Національної асоціації виробників зерна Ілії Проданова, це рішення не містить аналізу наслідків, які виникнуть через нього, і «ставить під загрозу болгарських виробників».

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони.

Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи – наприклад, систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні