Категорія
Новини
Дата

Україна та ООН висловилися за продовження «зернової угоди» – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловилися за продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня, коли термін попередньої домовленості добігає кінця, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня критично необхідне для всього світу», – заявив Зеленський на брифінгу в Києві після зустрічі з генсеком ООН.
  • «Я хотів би відзначити надзвичайну важливість продовження Чорноморської зернової ініціативи», – сказав Гутерреш.
  • За словами Зеленського, «також важливо працювати в межах нашої гуманітарної ініціативи «Зерно з України». У її межах нам вдалося залучити понад $200 млн і відправити 140 000 т українського зерна в Європу, Кенію, Ефіопію, Сомалі. Упевнений, що ми зможемо значно посилити ініціативу. Це дасть ще більше гарантій світової продовольчої безпеки».
  • Гутерреш зазначив, що Чорноморська зернова ініціатива забезпечила експорт 23 млн т зерна. «Завдяки цьому вдалося знизити продовольчі ціни у світі. Індекс продовольчих цін ФАО знизився майже на 20%. Експорт українського, російського зерна і добрив необхідні для глобальної продовольчої безпеки», – сказав він.
  • Зеленський також подякував Гутеррешу за «чітке засудження російської агресії». «Сподіваюся, що особисте лідерство генерального секретаря допоможе реалізувати нашу резолюцію Генасамблеї ООН про дотримання вимог Статуту ООН. Такий мандат від Генеральної асамблеї ООН фактично вже є», – наголосив він.
  • «Обговорили, як припинити ядерний шантаж Росії та гарантувати безпеку всіх ядерних станцій. Зокрема, безпеку Запорізької АЕС, яка має перейти під повний український контроль», – сказав президент України.

Контекст

У Босфорі спостерігається черга, починаючи з листопада 2022 року. Це позначається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

31 січня координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун заявила, що Чорноморську зернову ініціативу не заблоковано, над її продовженням триває робота, пише «Інтерфакс-Україна». За її словами, ООН не дозволить припинення угоди.

Представники Росії при спільному координаційному центрі в Стамбулі кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують з українських портів чи до них, ідеться в спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та віцепремʼєр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова. Тож за останні три місяці світ недоотримав 10 млн т українського продовольства.

Україна планує звернутися до Туреччини та Організації Обʼєднаних Націй із проханням розпочати переговори про продовження «зернової угоди», домагаючись продовження мінімум на один рік, до неї також входитиме порт Миколаєва, повідомив в інтервʼю агентству Reuters заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

Україна веде онлайн-перемовини з партнерами щодо розширення Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на продовження постачань країною зерна на світові ринки, писало Reuters із посиланням на джерело в українському уряді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні