Україна та Росія не схвалили план МАГАТЕ щодо захисту ЗАЕС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна та Росія не схвалили план МАГАТЕ щодо захисту ЗАЕС

Getty Images

Ні Україна, ні Росія не зобовʼязалися дотримуватись пʼяти принципів, викладених очільником Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі щодо захисту окупованої Росією Запорізької атомної електростанції, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Гроссі, який виступав у Раді Безпеки ООН, кілька місяців намагався виробити угоду, щоб знизити ризик катастрофічної ядерної аварії внаслідок воєнних дій, таких як обстріли найбільшої в Європі атомної електростанції.
  • Його пʼять принципів включали заборону на напад на завод або з його території і заборону розміщення на ньому важкого озброєння, такого як реактивні системи залпового вогню, артилерійські системи та боєприпаси, а також танків або військовослужбовців. Гроссі також закликав до того, щоб зовнішнє електропостачання заводу залишалося доступним та безпечним; щоб усі його основні системи були захищені від атак чи саботажу.
  • Голова наглядового органу ООН з ядерних питань охарактеризував ситуацію в Запоріжжі як «надзвичайно крихку та небезпечну», додавши, що «військові дії в регіоні продовжуються і можуть значно посилитися в найближчому майбутньому».
  • Росія, яка окупувала станцію більше року тому, прямо не зобовʼязалася дотримуватися пʼяти принципів Гроссі. «Пропозиції пана Гроссі щодо забезпечення безпеки Запорізької АЕС відповідають тим заходам, які ми вже давно реалізуємо», – заявив постійний представник Росії в ООН Василь Небензя.
  • Посол України в ООН Сергій Кислиця заявив, що принципи «мають бути доповнені вимогою повної демілітаризації та деокупації станції».
  • Гроссі охарактеризував зустріч, що відбулася у вівторок, 30 травня, як «крок у правильному напрямку» і заявив, що МАГАТЕ посилить свій персонал у Запоріжжі і простежить за дотриманням принципів.

Контекст

Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. Попри це, станція до 11 вересня виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

5 жовтня президент РФ Володимир Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома». Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатома» перевищує 28 млрд грн, повідомили у компанії.

До повномасштабної війни на Запорізькій АЕС працювало 11 000 людей, зараз залишилося близько 2000, усі вони підписали трудові договори з Росією. Про це йдеться в матеріалі Forbes. Майже половина співробітників станції змогли виїхати з міста. Приблизно 4000 працівників, які відмовилися від укладення контракту з «Росатомом», росіяни не пускають на АЕС.

10 травня «Енергоатом» повідомляв, що російські окупанти готуються вивезти з Енергодара – міста-супутника Запорізької АЕС – 3100 працівників станції. 22 травня Росія вкотре вчинила обстріл території України із застосуванням ударних дронів і ракет, внаслідок атаки відключилась остання високовольтна лінія електропередачі «Дніпровська» 750кВ, від якої живила власні потреби тимчасово окупована Запорізька АЕС, тож, там стався блекаутповідомляє «Енергоатом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні