Росіяни планують вивезти з Енергодара понад 3000 працівників ЗАЕС – «Енергоатом» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росіяни планують вивезти з Енергодара понад 3000 працівників ЗАЕС – «Енергоатом»

1 хв читання

Getty Images

Російські окупанти готуються вивезти з Енергодара – міста-супутника Запорізької АЕС – 3100 працівників станції, повідомляє «Енергоатом».

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, йдеться про вивезення 2700 працівників станції, які підписали контракт із АО «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС» або іншим підприємством «Росатома», та членів їхніх родин.
  • «Водночас нагадуємо, що працівникам ЗАЕС виїзд з міста рашисти заборонили майже від початку окупації. Також, за інформацією Генерального штабу ЗСУ, з Енергодару до Ростовської області РФ вже вивезли частину сімей запорізьких атомників», – йдеться у повідомленні.
  • В «Енергоатомі» зазначають, що так окупанти доводять свою неспроможність забезпечити експлуатацію ЗАЕС, адже нині там катастрофічно бракує кваліфікованого персоналу. 
  • Водночас «Енергоатом» вже формує необхідну кількість фахівців, здатних забезпечити безпечну роботу станції в перший період після її деокупації. 

Контекст

Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. Попри це, станція до 11 вересня виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

5 жовтня президент РФ Володимир Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома». Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатома» перевищує 28 млрд грн, повідомили у компанії.

До повномасштабної війни на Запорізькій АЕС працювало 11 000 людей, зараз залишилося близько 2000, усі вони підписали трудові договори з Росією. Про це йдеться в матеріалі Forbes. Майже половина співробітників станції змогли виїхати з міста. Приблизно 4000 працівників, які відмовилися від укладення контракту з «Росатомом», росіяни не пускають на АЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні