Росіяни планують вивезти з Енергодара понад 3000 працівників ЗАЕС – «Енергоатом» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росіяни планують вивезти з Енергодара понад 3000 працівників ЗАЕС – «Енергоатом»

Getty Images

Російські окупанти готуються вивезти з Енергодара – міста-супутника Запорізької АЕС – 3100 працівників станції, повідомляє «Енергоатом».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, йдеться про вивезення 2700 працівників станції, які підписали контракт із АО «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС» або іншим підприємством «Росатома», та членів їхніх родин.
  • «Водночас нагадуємо, що працівникам ЗАЕС виїзд з міста рашисти заборонили майже від початку окупації. Також, за інформацією Генерального штабу ЗСУ, з Енергодару до Ростовської області РФ вже вивезли частину сімей запорізьких атомників», – йдеться у повідомленні.
  • В «Енергоатомі» зазначають, що так окупанти доводять свою неспроможність забезпечити експлуатацію ЗАЕС, адже нині там катастрофічно бракує кваліфікованого персоналу. 
  • Водночас «Енергоатом» вже формує необхідну кількість фахівців, здатних забезпечити безпечну роботу станції в перший період після її деокупації. 

Контекст

Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. Попри це, станція до 11 вересня виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

5 жовтня президент РФ Володимир Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома». Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатома» перевищує 28 млрд грн, повідомили у компанії.

До повномасштабної війни на Запорізькій АЕС працювало 11 000 людей, зараз залишилося близько 2000, усі вони підписали трудові договори з Росією. Про це йдеться в матеріалі Forbes. Майже половина співробітників станції змогли виїхати з міста. Приблизно 4000 працівників, які відмовилися від укладення контракту з «Росатомом», росіяни не пускають на АЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні