Голова МАГАТЕ Гроссі прибув на Запорізьку АЕС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Голова МАГАТЕ Гроссі прибув на Запорізьку АЕС

Getty Images

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі приїхав на Запорізьку АЕС, повідомляє «Енергоатом». Це другий візит керівника організації на атомну станцію, відколи її захопили росіяни.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цього разу Гроссі планує побачити, як змінилася ситуація на ЗАЕС, поспілкуватися з атомниками, які її експлуатують, а також виступити гарантом ротації членів постійної місії МАГАТЕ, яка працює на станції із вересня 2022 року.
  • Гроссі, який зустрічався у понеділок із президентом Володимиром Зеленським, охарактеризував ситуацію на АЕС як «дуже небезпечну» і дуже нестабільну.
  • У вівторок, 28 березня, Гроссі, перебуваючи у Дніпрі, повідомив Reuters, що його спроба укласти угоду щодо захисту атомної станції все ще жива і що він коригує пропозиції, щоб добитися прориву.
  • МАГАТЕ розмістило своїх власних спостерігачів на Запорізькій АЕС з минулого року, коли Гроссі приїхав на обʼєкт і побоювання щодо можливості ядерної аварії наростали.

Контекст

Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. Попри це, станція до 11 вересня виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

З початку серпня росіяни регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередачі, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі.

5 жовтня президент РФ Володимир Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома». Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатома» перевищує 28 млрд грн, повідомили у компанії.

У грудні Міжнародне агентство з атомної енергії сподівалося домовитися з Росією та Україною щодо створення захисної зони на Запорізькій АЕС до кінця року, заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

До повномасштабної війни на Запорізькій АЕС працювало 11 000 людей, зараз залишилося близько 2000, усі вони підписали трудові договори з Росією. Про це йдеться в матеріалі Forbes. Приблизно половина співробітників станції змогли виїхати з міста. Приблизно 4000 працівників, які відмовилися від укладення контракту з «Росатомом», росіяни не пускають на АЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні