Категорія
Новини
Дата

Україна вийшла з переговорів з Туреччиною про безпеку судноплавства в Чорному морі – Reuters

Росія та Україна протягом двох місяців вели переговори з Туреччиною про угоду щодо забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі та досягли згоди, пише Reuters із посиланням на джерела. Проте Київ раптово відмовився від угоди.

Ключові факти

  • Переговори проводилися за посередництва Туреччини після підштовхування з боку ООН, кажуть джерела Reuters на умовах анонімності.
  • Угоди «про забезпечення безпеки торговельного судноплавства на Чорному морі» нібито було досягнуто в березні. І Україна хоч і не хотіла підписувати її формально, але дала згоду на те, щоб президент Туреччини Тайїп Ердоган оголосив про неї 30 березня, напередодні місцевих виборів, повідомили джерела.
  • «В останню хвилину Україна раптово вийшла з угоди, і угоду було зірвано», – повідомило одне з джерел. Ще троє людей підтвердили цю версію подій. 
  • Наразі невідомо, чому Україна вийшла з переговорів.
  • Відповідаючи на прохання прокоментувати повідомлення Reuters, офіційний представник ООН Стефан Дюжаррік сказав: «Ми все ще сподіваємось, що свобода судноплавства у Чорному морі переможе».
  • У тексті угоди, з копією якого ознайомилося агентство, йдеться, що Туреччина «в рамках своїх посередницьких зусиль» досягла угод з Україною та Росією «щодо забезпечення вільного та безпечного судноплавства торгових суден у Чорному морі» відповідно до Конвенції Монтре про режим проток.
  • Відповідно до угоди, про яку майже було оголошено 30 березня, і Москва, і Київ пропонували гарантії безпеки торговим судам у Чорному морі, зобовʼязуючись не завдавати ударів, не заарештовувати та не обшукувати їх, поки вони або порожні, або провозять невійськові вантажі.
  • «Ці гарантії не поширюються на військові кораблі, цивільні судна, які перевозять товари військового призначення (за винятком морських перевезень, узгоджених сторонами у рамках міжнародних місій)», – сказано у проєкті угоди.

Контекст

У 2022 році Туреччина та Організація Обʼєднаних Націй надали посередницьку допомогу у реалізації Чорноморської зернової ініціативи, яка дала змогу безпечно експортувати через Чорне море українське зерно.

Росія вийшла з угоди у липні 2023 року, поскаржившись, що її власний експорт продуктів харчування та добрив зіткнувся із серйозними перешкодами.

Після цього Україна запропонувала судновласникам новий морський маршрут вздовж східного берега Чорного моря. Тоді українські порти успішно покинули п’ять суден, заблоковані в Україні від початку російського вторгнення.

Віра судновласників у новий маршрут зростала пропорційно ударам України по флоту та морських базах РФ. Спершу вони остерігалися використовувати альтернативний маршрут – Росія обіцяла розглядати цивільні кораблі як військові та бити по них. 

14 листопада Україна разом із британським урядом та пулом страхових компаній, серед яких провідні Marsh McLennan та Lloyd’s of London, створила спеціальний фонд страхування суден на $50 млн.  

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси склав 8 млн т, з яких 5,2 млн т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й за час повномасштабного вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні