Категорія
Новини
Дата

Україна встигне вивезти перехідні залишки зерна, якщо працюватиме коридор – Сольський

За умови стабільної роботи «зернового коридору» Україна встигне експортувати торішній урожай, доки він не зіпсувався. На експорт припадає 50 млн т нового врожаю і приблизно 18 млн т торішнього, сказав в інтервʼю Forbes міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За прогнозами Мінагрополітики, в Україні буде зібрано приблизно 65–67 млн т нового врожаю. На внутрішнє споживання потрібно приблизно 18 млн т. На експорт залишиться 50 млн т нового врожаю і приблизно 18 млн т торішнього, зазначив Сольський. 
  • Відповідаючи на запитання, чи встигне Україна експортувати торішнє зерно, доки воно не зіпсувалося, міністр сказав: «Так. Якщо коридор працюватиме».  
  • «Якщо все буде добре, то вже у вересні ми можемо вийти на загальний експорт 4–5 млн т на місяць. Ми будуємо прогноз на довоєнній потужності портів Великої Одеси – приблизно 3,5 млн т на місяць», – пояснив Сольський. 
  • Також він наголосив, що війна створює емоційний стан, коли всі працюють 24/7 і роблять неможливе. «Наприклад, ми прогнозували, що через Дунай можна перевалити максимум 500 000 т агропродукції на місяць, але бізнес зробив понад 1 млн т. Тому все залежить від ринку», – додав Сольський.

Контекст

Напередодні в Мінагрополітики заявляли, що через блокування портів Україна розраховує на тимчасові зерносховища від ЄС. Дефіцит потужностей для зберігання в міністерстві оцінювали в 10–15 млн т. Потреба в наданні такої підтримки викликана скороченням потужностей одноразового зберігання сільгоспкультур в Україні з 75 т до 60 млн т через військове вторгнення РФ, тимчасову окупацію частини територій та руйнування елеваторів.

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни з Одеського порту вийшло судно з українським продовольством. 5 серпня перший караван з українським продовольством вийшов із портів Одеса та Чорноморськ.

«Наша мета – нарощування перевалки в портах. Протягом двох тижнів плануємо вийти на обсяг перевалки 3–5 суден на добу», – сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Напередодні з портів Південний та Чорноморськ вийшов сьомий та найбільший караван за час дії «зернових угод», повідомила Адміністрація морських портів України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні