Категорія
Новини
Дата

Україна збільшує експорт електроенергії до Європи в нічні години

Обʼєднана європейська енергосистема ENTSO-E збільшила на 50 МВт в нічні години доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії між Україною та Європою, повідомляє «Укренерго».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Тепер українські виробники електроенергії можуть експортувати сумарно 300 МВт до Румунії та Словаччини цілодобово. 
  • «Під час опалювального сезону у нас буде технічна можливість отримувати таку ж допомогу з європейської енергосистеми, якщо в цьому буде необхідність», – ідеться у повідомленні.
  • Поставки з новими обсягами розпочнуться 23 вересня.
  • Наступне збільшення пропускної спроможності з Румунією, Словаччиною та Угорщиною обговорюватиметься в жовтні.
  • Наприкінці року «Укренерго» планує відновити роботу ще одного інтерконектора з Польщею.

Контекст

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року. З 30 березня відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови. 7 червня ENTSO-E погодилася покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

До кінця року Україна планує експортувати до ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу, заявляв прем’єр Денис Шмигаль. За його словами, це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу. За поточними цінами в Європі експорт дасть змогу отримати в енергосистему України до €150 млн щомісяця.

28 липня ENTSO-E дозволила збільшення експорту української електроенергії до Європи в 2,5 раза, до 250 МВт.

Надходження «Укренерго» від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії в Румунію і Словаччину з 30 червня до 31 серпня зросли до 2,94 млрд грн. В останні 10 днів серпня надходження від продажу перетину збільшилися на 1,02 млрд грн через зростання ціни на електроенергію в Європі, що безпосередньо впливає на ціну перетину.

Нещодавно оператори систем передачі континентальної Європи ENTSO-E погодили збільшення в денні години доступної пропускної спроможності між Україною та ЄС, ідеться у повідомленні НЕК «Укренерго». Перший день поставки зі збільшеними обсягами – 5 вересня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні