Категорія
Новини
Дата

Україні дозволили збільшити експорт електроенергії до ЄС

Оператори систем передачі континентальної Європи ENTSO-E погодили збільшення в денні години доступної пропускної спроможності між Україною та ЄС, йдеться у повідомленні НЕК «Укренерго». Перший день поставки зі збільшеними обсягами – 5 вересня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Доступний обсяг міждержавних перетинів для експорту/імпорту електроенергії між Україною та ENTSO-E збільшено на 50 МВт в денні та вечірні години доби, 
  • Зокрема, з 7:00 до 23:00 (за європейским часом) – в понеділок-п’ятницю та з 9:00 до 23:00 – в суботу-неділю. В решту годин доби величина доступного перетину залишиться на попередньому рівні. 
  • Таким чином загальний обсяг доступної пропускної спроможності електромереж між енергосистемами України та ЄС в денні та вечірні години збільшився до 300 МВт, а в нічні залишиться на рівні 250 МВт.
  • В перший день поставки 5 вересня на аукціонах з доступу до міждержавних перетинів в денні та нічні години він розподілятиметься в напрямку Румунії в обсязі 125 МВт, а Словаччини – 175 МВт. А з 6 вересня – в обидві країни порівну: по 150 МВт вдень і ввечері та по 125 МВт вночі до кожної країни.

Контекст

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року. З 30 березня відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови. 7 червня ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

До кінця року Україна планує експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу, заявляв прем’єр Денис Шмигаль. За його словами, це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу. За поточними цінами в Європі експорт дасть змогу отримати в енергосистему України до €150 млн щомісяця.

Міністр енергетики Герман Галущенко раніше заявив, що використання у повній мірі експортного потенціалу української електроенергії дозволить державам ЄС замістити 5-6 млрд куб. м російського газу.

28 липня ENTSO-E дозволила збільшення експорту української електроенергії до Європи в 2,5 рази – до 250 МВт.

Надходження «Укренерго» від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії в Румунію і Словаччину з 30 червня до 31 серпня зросли до 2,94 млрд грн. В останні десять днів серпня надходження від продажу перетину збільшилися на 1,02 млрд грн через зростання ціни на електроенергію в Європі, що безпосередньо впливає на ціну перетину.

Завдяки імпорту дешевої української електроенергії споживачі з Центральної та Східної Європи, можливо, вже до кінця року почнуть платити за електроенергію менше. Через війну з Росією спотові ціни на електрику в Україні зараз у рази нижчі, ніж на сусідніх ринках. Наприклад, спотова ціна в Україні 30 липня становила €71 за МВт·год, а в Румунії – €494 за МВт·год.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні