Україна зупинила експорт електроенергії – «Укренерго» /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна зупинила експорт електроенергії – «Укренерго»

1 хв читання

Shutterstock

Україна припинила експорт електроенергії до інших країн через необхідність покриття власного споживання, повідомило «Укренерго». Українців закликали до ощадливого споживання електрики ввечері.

Ключові факти

  • Наразі імпорт та експорт електричної енергії не здійснюється, зазначили у НЕК.
  • Відсутність експорту з України пов’язана з необхідністю покрити внутрішні потреби України у споживанні протягом всієї доби, а також забезпечити резерви на вечірні години максимального споживання.
  • Компанія закликала українців ощадливо та раціонально споживайте електричну енергію для стабільної роботи енергосистеми у вечірні години, а саме з 19:00 до 22:00.
  • Зазначається, що зараз виробленої електроенергії вистачає для покриття потреб споживачів.

Контекст

Міненерго 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт було заборонено після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

З 17 лютого енергосистема України працює з резервом потужності, за даними Міненерго. На початку березня профіцит електроенергії в Україні становить 1500–2000 МВт, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону повідомив, що енергосистема України цього літа може відчувати дефіцит електроенергії через проведення ремонтних робіт. Його компенсуватимуть за рахунок ТЕС та імпорту. За словами Кудрицького, ремонтна кампанія весни–літа 2023 року буде однією з найскладніших. На це впливають масштабні руйнування, яких зазнала енергосистема взимку, і те, що в окупації залишаються кілька великих електростанцій.

Голова НЕК нагадав, що зазвичай в Україні протягом весни й літа спостерігається надлишок потужності й країна здатна експортувати електроенергію. 

18 травня Україна почала одночасно імпортувати електроенергію зі Словаччини, а також продовжить експорт до Молдови та Польщі, повідомляє «Укренерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні