Імпорт електроенергії дозволить уникнути відключень улітку – ДТЕК /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Імпорт електроенергії дозволить уникнути відключень улітку – ДТЕК

Shutterstock

Енергетики стабілізують ситуацію в енергосистемі за рахунок збільшення генерації на ТЕС та інтенсифікації імпорту в пікові години споживання, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. За його словами, відключень споживачів поки що не планується.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сахарук повідомив, що Україна входить у режим динамічних експортно-імпортних перетоків з країнами ЄС. 
  • «Це звичайна практика для Європейського континенту, коли вночі або навіть в окремі години впродовж доби країна експортує надлишкову електроенергію, а вдень імпортує», – написав він.
  • Він додав, що успішна інтеграція України в ENTSO-E надала системі додаткової гнучкості. 
  • «Ми збережемо експорт у профіцитні години і збільшимо імпорт у години пікового споживання. Це дозволить уникнути обмежень на період ремонтних кампаній на об’єктах генерації», – заявив виконавчий директор ДТЕК.
  • Сахарук нагадав, що наразі в планові ремонти виведено частину атомних блоків, триває активна робота на ТЕЦ і ТЕС у рамках підготовки до наступного осінньо-зимового періоду. 

Контекст

Міненерго 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт було заборонено після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

З 17 лютого енергосистема України працює з резервом потужності, за даними Міненерго. На початку березня профіцит електроенергії в Україні 1500–2000 МВт, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький у ефірі телемарафону повідомив, що енергосистема України цього літа може відчувати дефіцит електроенергії через проведення ремонтних робіт. Його компенсуватимуть за рахунок ТЕС та імпорту. За словами Кудрицького, ремонтна кампанія весни–літа 2023 року буде однією з найскладніших. На це впливають масштабні руйнування, яких зазнала енергосистема взимку, і те, що в окупації залишаються кілька великих електростанцій.

Голова НЕК нагадав, що зазвичай в Україні протягом весни й літа спостерігається надлишок потужності й Україна здатна експортувати електроенергію. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні