Категорія
Новини
Дата

Україні потрібно $38 млрд зовнішнього фінансування у 2023 році – голова НБУ

Загальна потреба України у фінансуванні наступного року складатиме $38 млрд. Про це сказав голова Національного банку Андрій Пишний.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Наступний рік буде непростим. $38 млрд – загальна потреба у фінансуванні. Його залучення – це спільна справа для усіх урядових організацій, над якою ми будемо працювати», – зазначив він під час представлення колективу НБУ. 
  • За словами голови НБУ, дуже важливо продовжувати предметні, конструктивні перемовини з міжнародними партнерами, щоб отримати той ресурс, який сьогодні необхідний Україні.
  • Серед власних пріоритетів на чолі НБУ Пишний назвав макроекономічну стабільність у країні; ефективність макроекономічної політики; конструктивні перемовини з міжнародними партнерами; збереження стійкості банківської системи. 

Контекст

За оцінками Мінфіну, для фінансування держбюджету потрібно $5 млрд на місяць.

Якщо прибрати з доходів держбюджету міжнародну допомогу, дефіцит на кінець року може сягнути 25% ВВП, сказав в інтервʼю Forbes уже ексголова НБУ Кирило Шевченко. Найпростіше покладатися на емісію, але це найзагрозливіше для країни, заявляв він.

Конгрес США вже підтвердив пакет допомоги Україні у звʼязку з агресією Росії на загальну суму близько $40 млрд. Зокрема, законодавці передбачили, що президент США може використовувати для допомоги Україні $11 млрд.

Вашингтон надав Києву економічну допомогу в розмірі $8,5 млрд і запросив у Конгресу ще $4,5 млрд у вигляді грантів.

Тим часом Брюссель виплатив €1 млрд із €9 млрд, обіцяних у травні. Цього місяця він погодився надати ще €5 млрд, але ще не виплатив кошти. Він сподівається виплатити €3 млрд, що залишилися, до кінця року.

США готові підтримувати фінансову систему України на $1,5 млрд щомісяця, поки триває війна проти Росії, і закликають європейських союзників до аналогічних дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні