Категорія
Новини
Дата

Україні потрібно додатково 250 млрд грн на оборону до кінця року – Умєров

До кінця року Україні необхідно додатково 250 млрд грн на оборонні витрати. Про це 6 вересня, виступаючи у Верховній Раді, повідомив новопризначений міністр оборони Рустем Умєров.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міністр наголосив, що з кожним днем військові витрати збільшуються, і Україна потребує потужної стратегії, «як в таких реаліях діяти країні, щоб перемогти». 
  • «Понад 3 трлн грн потрібно Україні щорічно. З них 1,6 трлн – для сектору безпеки і оборони. Дохідна частина бюджету – всього 1,4 трлн, тобто додатково потрібно понад 1,5 трлн для продовження боротьби», – зазначив він. 
  • За словами Умєрова, понад 1 млн людей сьогодні – в секторі безпеки і оборони, з них понад 800 000 – у Збройних силах України. До початку повномасштабної війни ця цифра була 261 000. 
  • «Оборонні витрати збільшилися більш ніж у шість разів порівняно з 2021 роком, а на ЗСУ – майже в 10 разів. Оборонний бюджет становить третину ВВП – гігантська для будь-якої економіки світу цифра. Лише до кінця цього року нам потрібно буде додатково 250 млрд грн на грошове забезпечення, і ці витрати зростають щодня», – наголосив міністр оборони.

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд, свідчать дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). 

У квітні президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% спрямовується на сектор національної безпеки і оборони.

У першому півріччі 2023 року на ЗСУ пішло 47,7% видатків загального фонду держбюджету, заявляв голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

За даними Мінфіну, видатки загального фонду держбюджету у першому півріччі – 1408,3 млрд грн. 

З них 40,4% спрямували на оплату праці з нарахуваннями; 24,2% пішли на оплату товарів і послуг; 18,8% – на соціальне забезпечення; 8,3% – на обслуговування державного боргу і 6% – на трансферти місцевим бюджетам.

За підсумками першого півріччя доходи загального фонду держбюджету за винятком безповоротної міжнародної допомоги (грантів) склали 599,8 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні