6 вересня Рустем Умєров, 41, став новим міністром оборони України. /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Вісім років у life:), 80 законопроєктів у Раді та рекордний розпродаж держмайна. Детальний «менеджерський» профайл нового міністра оборони Рустема Умєрова

6 вересня Рустем Умєров, 41, став новим міністром оборони України. Фото Shutterstock

Нового міністра оборони Рустема Умєрова називають талановитим перемовником та цінують за численні контакти в Європі, США та на Близькому Сході. Як він отримав такий бекграунд?

6 вересня Рустем Умєров, 41, став новим міністром оборони України. Він замінив на цій посаді Олексія Рєзнікова, що керував Міноборони з осені 2021-го та зумів налагодити союзницькі стосунки зі США та країнами Європи, але не впорався з репутаційними наслідками низки корупційних скандалів у міністерстві.

Одна з причин, чому президент Володимир Зеленський обрав новим міністром саме Умєрова, який до цього очолював Фонд держмайна (ФДМУ), – його міжнародні звʼязки. Саме сильну дипломатичну позицію перш за все називають співрозмовники Forbes серед топпосадовців у парламенті та Офісі президента (ОП), характеризуючи нового очільника МО.

«У нього хороші людські стосунки з очільниками багатьох держав, зокрема Туреччини, Саудівської Аравії тощо», – каже народний депутат Ярослав Железняк, який раніше входив разом з Умєровим до фракції «Голос» у Верховній Раді.

Під час війни Умєров був залучений до важливих для держави процесів – від роботи над «зерновою угодою» до обміну полонених. Цьогоріч він супроводжував першу леді Олену Зеленську під час візиту до Обʼєднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) та президента – у поїздці до Королівства Саудівської Аравії.

«Його поважають у арабських країнах, він може легко домовитися про зустріч будь з ким», – розповідав Forbes нардеп із керівництва СН у вересні 2022-го. Інший співрозмовник, близький до Офісу президента, зазначав що новий міністр має налагоджені контакти і з країнами ЄС та США, оскільки постійно спілкувався з посольствами та міжнародним бізнесом у справах ФДМУ.

Як Умєров вибудував такий соціальний капітал, яким він є менеджером та який досвід отримав у бізнесі?

6 вересня Рустем Умєров у Верховній Раді /Getty Images

6 вересня Рустем Умєров у Верховній Раді. Фото Getty Images

Менеджер часів великої експансії Turkcell в Україні

Незважаючи на фінансову освіту, Умєров ніколи не працював безпосередньо за спеціальністю. Наприкінці 1990-х він стажувався на програмі Держдепу США Future Leaders Exchange (FLEX). У 2003-му почав працювати в департаменті розвитку мережі телеком-оператора life:), під брендом якого на український ринок заходила турецька Turkcell, що в той час купила контрольний пакет акцій телеком-бізнесу Ріната Ахметова. Turkcell повністю викупила компанію у 2016-му.

У life:) Умєров працював до 2010-го, дійшовши до посад начальника департаментів закупівель та дистрибуції. У той час турецькі власники багато вкладали у досить агресивну експансію в Україні. «На початку life:) була десь шостим оператором на українському ринку, однак дуже активно інвестувала в розвиток мережі та маркетинг», – згадує керуючий партнер консалтингової групи E&C Анатолій Фроленков. Turkcell вклала в український ринок понад $1 млрд протягом перших років після виходу на ринок, оцінює він.

Умєров не був публічним менеджером компанії, яка хоч і має певну автономію, але протягом усієї діяльності підзвітна турецькій штаб-квартирі, додає Фроленков.

Помічник Джемілєва та кримськотатарський активіст

Чи не від початку корпоративної карʼєри Умєров робив і перші кроки у політиці. З 2006-го він був помічником нардепа Мустафи Джемілєва, одного з лідерів кримськотатарсього національного руху. Умєров став співзасновником низки організацій, орієнтованих на громаду кримських татар. Одна з них (Фонд розвитку Криму) займалася організацією міжнародних зустрічей Джемілєва.

Getty Images

Мустафа Джемілєв та Рустем Умєров Фото Getty Images

Не останню роль у громадській діяльності зіграли сімейні звʼязки майбутнього нардепа та міністра. Його брат Аслан Омєр Киримли у 2015-му став уповноваженим уряду з питань Криму.

У 2013-му брати, а також Рефат Умєров заснували інвесткомпанію Astem. Усі троє засновників не відповіли на прохання Forbes про коментар. Про діяльність компанії практично нічого невідомо. Про неї нічого не знає і засновник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

Значно більше інформації – про благодійний фонд родини Умєрова, що має таку ж назву. Фонд теж має точки перетину з Туреччиною. Наприклад, уже під час повномасштабної війни разом із турецькою корпорацією Baykar він організовував передачу автомобілей «швидких» для Херсонщини.

Чи не найвідоміший проєкт фонду Astem – програма «Українські нові лідери» Стенфордського університету. Крім Astem Умєрова її підтримували бізнесмен Томаш Фіала та фонд WNISEF, йдеться у матеріалі «Освіторія».

«Умєров, зокрема, допомагав організовувати українські студії в Стенфорді, – каже нардеп від «Голосу» Ярослав Юрчишин. – Це допомогло йому налагодити непогані контакти в американському істеблішменті». 

Познайомився з Вакарчуком завдяки Стенфорду

Саме ця програма привела Рустема Умєрова у партію «Голос». Іншим меценатом проєкту є колишній лідер партії Святослав Вакарчук (у 2017-му він також навчався на програмі). Він особисто запропонував Умєрову долучитися до проєкту, пригадує нардеп Юрчишин.

У 2019-му Умєров пройшов до парламенту за списком «Голосу». У Раді він входив до Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій. Був співавтором понад 80 законопроєктів, йдеться на сайті ВР. Зокрема, законопроєкту за скасування вільної економічної зони «Крим».

Getty Images

Святослав Вакарчук у Верховній Раді Фото Getty Images

У 2020-му Умєров став співголовою депутатського обʼєднання «Кримська платформа», яке мало на меті сприяти деокупації Криму та захистити права людей на півострові. З 25 квітня 2022 року є постійним представником президента в АР Крим.

«Він досить добре себе зарекомендував як хороший перемовник ще до повномасштабної війни, бувши членом тристоронньої контактної групи», – зазначає Юрчишин.

Одним із найсильніших перемовників у країні його вважає інший ексколега по фракції Желєзняк. Такі численні контакти Умєрову допомогла налаштувати давня політична діяльність як представника кримськотатарського народу, вважає він. «Кримський меджліс – це окрема, досить велика структура, яка історично виживає коштом гарних звʼязків, у тому числі зі східним світом», – пояснює Железняк. 

Керівник рекордно дохідного Фонду держмайна

7 вересня 2022-го Верховна Рада призначила Умєрова головою ФДМУ. Пропозиція надійшла особисто від президента, розповідав в інтервʼю Forbes Умєров.

На засіданні фракції «Голос» Умєрова застерігали від переходу до Фонду, згадує Юрчишин. «Ця посада тоді, ймовірніше, нагадувала «електричний стілець», але Умєров зумів навести порядок та стабілізувати його роботу», – вважає він.

Умєров одразу заявив, що це не «бізнес призначень»: керівників відбирають не за чиїмось проханням або рекомендацією, згадує заступник голови Фонду Олександр Федоришин. За час роботи Умєрова у ФДМУ установа не була помічена в корупційних скандалах, вказує нардеп Железняк.

Getty Images

Умєров у складі парламентської делегації у Вашингтоні Фото Getty Images

На користь Умєрова свідчать також фінансові показники роботи Фонду. Надходження від приватизації та оренди держмайна за вісім місяців 2023-го сягнули рекорду, перевищивши 3 млрд грн, написала у Facebook голова бюджетного комітету ВР Роксолана Підласа. 

Є й мінуси: Фонд міг би швидше працювати з активами великої приватизації та підсанкційних власників, вважає нардеп з економічного комітету який попросив не згадувати його імʼя у цій статті через сенситивність критики топпосадовців такого рівня. Зараз у ФДМУ є три великі обʼєкти. Їх планують виставити на продаж у четвертому кварталі цього року, каже Федоришин із ФДМУ. Одна з причин такого таймінгу – закон, що розблоковує велику приватизацію, набув чинності наприкінці червня, додає він.

Як Умєров керує підлеглими? Знайомий із ним посадовець, що спілкувався на правах анонімності, описує міністра як досить жорсткого керівника, що не боїться брати на себе відповідальність та навіть публічно висловлювати невдоволеність працівниками. Позитивні риси Умєрова як менеджера – він виступає за максимальну прозорість процесів та є дуже цілеспрямованою людиною, каже Федоришин. «Він рухається до мети за принципом «бачу ціль – не бачу перешкод», – описує Федоришин. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні