Категорія
Новини
Дата

Україні серйозно бракує власного виробництва. Співвласник мережі EVA пояснив, навіщо їм конфісковане у росіян підприємство «Вінницяпобутхім»

Співвласник мереж EVA та Varus Руслан Шостак, чия компанія виграла конкурс АРМА на управителя «Вінницяпобутхім» (випускало мийні засоби «Ушастый нянь»), зазначив, що Україні серйозно бракує власного виробництва, щоб не залежати від імпорту, про це він розповів в інтервʼю Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Шостака, на початку війни кожен в Україні відчув дефіцит соціальної групи товарів. 
  • «Річ у тім, що постачальники в умовах кризи зупинили постачання. Ціни зросли. Україні серйозно бракує власного виробництва, щоб не залежати від імпорту. В умовах пандемії ця тема виявилася на поверхні, а війна посилила її значущість», – додав він.
  • Шостак зазначив, що саме тому компанія вирішила піти у виробництво. «Ми впевнені, що наш бізнес може впоратися з цим проєктом. Насамперед на користь наших покупців, щоб дефіцит соціально значущих товарів більше їх не торкнувся», – повідомив він.
  • Наразі підприємство не працює, тривають бюрократичні процедури. На підприєстві планують виробляти і нові, і старі торгові марки. 
  • Нині компанія придивляється не лише до арештованих, а й до інших активів в Україні, додав Шостак, відмовившись озвучувати деталі.

Контекст

З початку війни Varus втратив 15% мережі, EVA – майже 10%. У листопаді минулого року компанія відкрила два Varus у Києві. А EVA за січень – листопад відкрила 21 магазин. 

Товарообіг мереж EVA та Varus у 2022 році склав $1,3 млрд в порівнянні з довоєнним показником близько $2 млрд. Про це розповів в інтервʼю Forbes співвласник мереж Руслан Шостак. За його словами, попри війну компанії вдалося зберегти бізнес і людей. До війни група компаній налічувала 35 000 співробітників, товарообіг досягав близько $2 млрд на рік, зазначив Шостак. Наразі – понад 27 000 співробітників і товарообіг за результатами 2022 року $1,3 млрд.

Один із найбільших українських виробників прального порошку «Вінницяпобутхім», який не працює з початку війни, був частиною російської косметичної групи «Невська косметика» Віктора Кононова та Володимира Плесовських. «Невська косметика» придбала «Вінницяпобутхім» у її топменеджменту у 2006 році не менш ніж за $5 млн, писало російське видання «Коммерсантъ». Український підрозділ здебільшого виробляв порошок. Його флагманська торговельна марка – «Ушастый нянь». Проте останніми роками справи в українського підрозділу погіршувалися. У 2021-му частка «Вінницяпобутхім» на українському ринку знизилась удвічі проти 2019-го, до 5%. Виторг «Вінницяпобутхім» у 2021 році – 853 млн грн.

Влітку підприємство «Вінницяпобутхім» було заарештовано та потрапило до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

У середині грудня АРМА знайшла підприємству управителя. Це – компанія відомих бізнесменів з Дніпра Валерія Кіптика та Руслана Шостака. Вони володіють мережами EVA та Varus. А також великим дистрибутором «Афіна Груп».  

«Вінницяпобутхім» – сьома компанія з «портфелю» АРМА, яка отримала управителя. Управитель, який обраний АРМА, керує компанією не безплатно. За свої послуги він отримує близько 20-30% чистого доходу, каже начальник відділу комунікації АРМА Павло Бульдович. За даними відомства, переможець цього конкурсу планує перераховувати до держбюджету 3,7 млн грн щомісяця плюс податки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні