Категорія
Новини
Дата

«Не все так погано». Енергосистему України піднімуть впродовж 24 листопада

«Систему піднімають вже. Є технічні нюанси. Але все не так погано», – кажуть співрозмовники Forbes /Getty Images

«Систему піднімають вже. Є технічні нюанси. Але все не так погано», – кажуть співрозмовники Forbes Фото Getty Images

Українська енергетична система відновить роботу «максимум 24 листопада», розповів Forbes топменеджер великої енергетичної компанії на умовах анонімності. Такий же термін назвав співрозмовник в Офісі президента України. «Систему уже піднімають. Є технічні нюанси. Але все не так погано», – додав один із них

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 була збита силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 
  • «Сьогоднішній ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені об‘єкти електропередачі», – йдеться в заяві Міністерства енергетики. «Внаслідок цього було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії по всій країні. Відбуваються аварійні відключення. Відсутність електроенергії може вплинути на наявність тепло- та водопостачання», – додали в Міненерго.  
  • «Є влучання в обʼєкти енергетичної інфраструктури, які спричинили аварійні відключення в усіх регіонах України. Насамперед заживлюватимуть обʼєкти критичної інфраструктури: водоканали, теплокомуненерго, лікарні, вокзали тощо. В деяких регіонах підключення вже здійснюються», – йдеться в заяві «Укренерго», опублікованій ввечері 23 листопада.  
  • Масштаб блекауту можна оцінити по частці знеструмлених платіжних терміналів. За прогнозом керівника та співзасновника monobank Олега Гороховського, частка непрацюючих терміналів iBox (партнер monobank) сьогодні перевищить 80%. В останні дні вона складала близько 40%.
  • Від ракетного обстрілу росіян 23 листопада загинуло мінімум шестеро людей, 36 отримали поранення, заявив голова Нацполіції Ігор Клименко в ефірі національного телемарафону.

Контекст

З 10 жовтня РФ регулярно обстрілює енергетичну інфраструктуру України. 

15 листопада українська енергосистема зазнала шостої масованої ракетної атаки. Це була найбільша атака з усіх – близько 100 ракет. Цілі – підстанції та електростанції. В цей день було пошкоджено 15 підстанцій «Укренерго», розповів на брифінгу 22 листопада голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.    

В Україні не залишилося неушкоджених теплових та гідроелектростанцій. Усі великі електростанції, крім трьох АЕС, зазнали ракетних ударів. Деякі ушкоджені електростанції можуть обмежено виробляти електроенергію. Обстріляно всі важливі підстанції. Деякі з них із 10 жовтня зазнали до восьми ударів, каже Кудрицький. 

Максимальний обстріл відбувся 15 листопада. Росіяни випустили близько сотні ракет по Україні, перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня, коли окупанти використали 84 ракети.

Внаслідок ракетної атаки тоді було пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури, каже заступник голови ОП Кирило Тимошенко. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. Всього на той час ворог пошкодив близько 50% української енергетики, за даними Міністерства енергетики.

Внаслідок найбільшої атаки в історії енергетики постраждали всі регіони України, повідомив Кудрицький. За його словами, наступні декілька днів будуть важкими і слід підготуватися до тривалих відключень.

Масштабні руйнування енергообʼєктів України 15 та 17 листопада призвели до довгострокових відключень електроенергії, які можуть тривати по кілька днів, повідомив в ефірі телемарафону виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок атаки РФ по критичній інфраструктурі майже половину енергосистеми України виведено з ладу.

В Офісі президента запевнили, що необхідності виїжджати з країни немає – загального блекауту не буде. Кудрицький був не таким категоричним: «Неможливо спрогнозувати, коли станеться блекаут чи яка його ймовірність. Це залежить від багатьох факторів: характеру і масштабу ушкоджень, які отримує енергосистема під час ракетної атаки; ефективності ППО, важливості уражених енергообʼєктів; рівня споживання електроенергії під час атаки».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні