Категорія
Новини
Дата

Український «Руслан» доставив до США супутник для запуску компанією SpaceX Маска

Авіакомпанія «Антонов» за допомогою літака «Руслан» доставила із Франції до США цивільний телекомунікаційний супутник Airbus Defense and Space для запуску компанією SpaceX Ілона Маска, йдеться в повідомленні українського підприємства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, авіакомпанія перевезла супутник на борту одного зі своїх літаків Ан-124-100-150 з Тулузи до стартово-посадкового майданчика NASA у Тітусвіллі у співпраці з логістичною компанією Bollore Logistics Space. У США планується запуск супутника американською аерокосмічною компанією SpaceX.
  • Вага вантажу склала 50 т, включаючи спеціальний контейнер, розроблений Airbus Defense and Space для безпечного переміщення супутників.
  • «Канал зв’язку залишався активним протягом останніх місяців, і ми були вражені здатністю авіакомпанії «Антонов» підтримувати безперервність роботи навіть після болісних подій, які сталися на її базовому аеропорті в Гостомелі», – сказав керівник відділу проєктів Bollore Logistics Йоранн Марк.
  • В «Антонові» повідомили, що для завантаження та розвантаження контейнера використовувався зовнішній кран у поєднанні з бортовим краном і лебідкою літака, а також спеціальне навантажувальне обладнання, розроблене і виготовлене штатними інженерами ДП.

Контекст

Наприкінці лютого ДП «Антонов» повідомило про втрату найбільшого у світі транспортного літака «Мрія». Він постраждав під час боїв за аеропорт Гостомель, який намагалися захопити російські окупанти.

ДП «Антонов» оцінює свої збитки через війну в понад $1 млрд, плюс найбільший у світі транспортник Ан-225 «Мрія». Інфраструктуру аеродрому та льотно-випробувальної бази майже повністю зруйновано: унікальні ангари, побудовані спеціально для технічного обслуговування «Русланів» і «Мрії», лабораторії та інші споруди. Близько $500 млн необхідно на реконструкцію аеродрому. Інше – витрати на відновлення парку літаків, які постраждали в результаті окупації Гостомеля російськими військами.

Колишнє керівництво державного підприємства «Антонов» завдало збитків компанії на близько 1 млрд грн за період з 1 жовтня 2020 року до 31 березня 2022 року. Про це за підсумками державного аудиту повідомив в.о. генерального директора ДП Євген Гаврилов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні