Категорія
Новини
Дата

Український ШІ-стартап Osavul отримав $3 млн інвестицій. На що підуть кошти і яка оцінка стартапу

2 хв читання

Стартап Osavul, що займається медіааналітикою з використанням штучного інтелекту (ШІ), залучив $3 млн інвестицій від трьох фондів, повідомили Forbes Ukraine в компанії.

Розробка Osavul допомагає аналізувати сотні повідомлень і публікацій у соцмережах та виокремлювати організовані кампанії. Продуктом користується РНБО та Міноборони. Також компанія брала участь у спільному дослідженні з НАТО.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Основний інвестор у цьому раунді – німецький венчурний фонд 42CAP. «Стартап прагне масштабуватися на ринок США та надати нові можливості для бізнес-сектору», – цитується в релізі генеральний партнер 42CAP Алекс Майєр.
  • Також у раунді взяли участь українські фонди u.ventures і SMRK Олександра Косована, засновника продуктової IT-компанії MacPaw. SMRK уже інвестував $1 млн у стартап у лютому 2023-го. «Ми спостерігаємо значну динаміку зростання стартапу та здатність до подальшого масштабування», — повідомив партнер SMRK Влад Тисленко.
  • У 2023-му продукт компанії допоміг виявити понад 600 інформаційних загроз. Він має близько 500 користувачів та клієнтів, за інформацією компанії.
  • Зазначається, що Osavul спрямує отримані інвестиції на вихід на нові ринки, зокрема США та ЄС. Також компанія планує розширити свою присутність у B2B сегменті та вдосконалити алгоритми ШІ.
  • «Експертиза Osavul у боротьбі з дезінформацією та використанні штучного інтелекту допоможуть компаніям як на європейському, так і на американському ринках уникнути репутаційних ризиків та орієнтуватися у складному медіаландшафті», – зазначив венчурний директор u.ventures Андрій Сорохан.
  • Оцінка компанії не розголошується. Вона може бути $15-25 млн, оцінює принципал фонду SMOK і голова правління Techosystem Олександр Яценко. «Долучення 42CAP, німецького фонду з чудовою репутацією, є важливою віхою на шляху експансії Osavul, — вважає він. — Це відкриває нові двері для підняття коштів від західних інвесторів на пізній стадії».

Контекст

Osavul – реакція колишніх однокурсників і бізнес-партнерів Дмитра Білаша і Дмитра Плешакова на повномасштабне вторгнення 24 лютого. Основа їхнього продукту – програмне забезпечення CommSecure та CIB Guard. Перший софт виявляє наративи у повідомленнях із соцмереж і спільнот на кшталт публічних груп у месенджерах. Другий – аналізує публічні сторінки користувачів, шукає ботів і визначає, чи діють вони скоординовано.

Під капотом Osavul – великі мовні моделі на архітектурі трансформерів на кілька мільярдів параметрів. Така ж технологія лежить в основі мегапопулярного ChatGPT. 

ШІ Білаша й Плешакова працює з українською, російською, англійською, польською і французькою мовами. Мовні моделі вміють класифікувати тексти, виділяють емоції та точки зору в повідомленнях, розпізнають загрозливий та дезінформаційний контент тощо. Їх доповнюють так звані статистичні та ML-моделі, які вміють вирізняти скоординовані інформаційні атаки зі шквалу інформації у соцмережах. 

Для фаундерів це не перший бізнес. У 2019-му вони за майже $4 млн продали ізраїльському єдинорогу Perion Network свій попередній проєкт Captain Growth — інструмент для аналізу реклами у Facebook та Google AdWords, що автоматично радить користувачам, як зробити її ефективнішою.

Закривши угоду, Білаш подався в ангельські інвестиції й очолив венчурний фонд Digital Future. Плешаков очолив український R&D-офіс Perion Network.

Нещодавно Osavul взяв участь в дослідженні інформаційної війни, спрямованої проти НАТО. Команда виявила мережу скоординованих груп, які становлять значну загрозу, посилену використанням генеративного контенту з використанням ШІ. Детально про стартап Forbes писав раніше тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд