Категорія
Новини
Дата

«Укргідроенерго» готує позов проти РФ до міжнародного арбітражу через руйнування Каховської ГЕС

1 хв читання

«Укргідроенерго» направило Росії повідомлення, що звертатиметься до арбітражного міжнародного суду і подаватиме позов щодо втраченої вигоди і вартості будівництва й відновлення Каховської ГЕС, йдеться у повідомленні компанії. Попередньо, йдеться про близько $2,5 млрд.

6 червня минулого року росіяни підірвали Каховську ГЕС. На її відбудову знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив тоді в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота. 

Ключові факти

  • Сирота нагадав, що восени 2022 року «Укргідроенерго» подало позов до Європейського Суду з прав людини проти РФ щодо компенсації збитків, нанесених в результаті агресії Росії проти України. 
  • Загальна сума заявлених збитків, завданих активам товариства – Каховській ГЕС та недобудованій вітровій електростанції на острові Зміїний, за незалежною експертною оцінкою тоді сягнула майже 17 млрд грн.
  • Тепер компанія готує позов до арбітражного міжнародного суду. 
  • «Ми вимагатимемо від агресора компенсації збитків. Попередньо це близько $2,5 млрд. Це тривала юридична процедура, згідно з якою, протягом півроку, якщо РФ не відшкодовує збитки – ми подаємо позов», – повідомив Сирота.
  • Він додав, що, за попередніми розрахунками, відбудувати станцію можливо за 6-7 років, але перед цим, потрібно, щоб була деокупована територія.
  • «Тоді ми зможемо осушити місце, де відбувся підрив, провести обстеження, демонтувати зруйновані споруди та конструктиви Каховського гідровузла. А далі вже приступити до безпосередньої відбудови станції», – сказав він.
  • Очільник «Укргідроенерго» нагадав, що середньорічний виробіток Каховської ГЕС за період експлуатації становив 1 361,7 млн кВт·год. 
  • І за останніми підрахунками середньорічний показник неотриманого доходу «Укргідроенерго» від продажу електричної енергії та допоміжних послуг внаслідок руйнування ГЕС становить $138 млн.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня 2023 року. У першому аналізі фахівців KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Мінекономіки та Мінінфраструктури, прямі збитки, спричинені підривом Каховської ГЕС, оцінювались у щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості.

Дані комплексного звіту українського уряду та ООН у жовтні свідчили про те, що підрив РФ греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на майже $14 млрд і посилив наслідки повномасштабного вторгнення.

Станом на січень 2024-го сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України в ході війни, сягнула $154,9 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», сума враховує також збитки, завдані Україні через підрив Каховської ГЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні