Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» домовилася з польською PKN Orlen про імпорт нафтопродуктів

ПАТ «Укрнафта» підписало контракт з польською компанією PKN Orlen на постачання нафтопродуктів, повідомив директор української компанії Сергій Корецький. За його словами, «Укрнафта» також проводить перемовини з Orlen щодо експорту нафти.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В «Укрнафті» зазначили, що рішення важливе через потребу «отримувати нафтопродукти для власних потреб та внутрішнього ринку напряму від виробників за найбільш вигідними цінами».
  • Також Корецький наголосив на необхідності звільняти місце в підземних сховищах для нафти нового видобутку.
  • «Сподіваюся, скоро зможу поділитися гарними новинами і з цього приводу», – додав він. 

Контекст

Виторг «Укрнафти» у 2020-му – 35,5 млрд грн при прибутку в 4,3 млрд грн. «Укрнафта» дісталась Корецькому після понад 20 років контролю групою «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. «У нього (Коломойського, – ред.) був 100%-й вплив, – повідомляє Forbes Іван Плачков, колишній міністр енергетики. – Потім держава почала боротися з цим». У 2015-му парламент знизив кворум загальних зборів акціонерів «Укрнафти» до 50%+1 акція, які належать державному «Нафтогазу України». Проте державі так і не вдалося повністю взяти компанію під контроль.

В 2022-му, через дев’ять місяців повномасштабної війни, держава просто перевела акції «Укрнафти» і «Укртатнафти» у свою власність. Офіційна причина відчуження – акції прирівняли до військового майна, яке потрібне для захисту від ворога. Неофіційна – в перші місяці російського вторгнення Коломойський ніби ніяк не допомагав країні та не повністю платив податки, розповідали джерела Forbes в ОП та «Слузі народу»

На папері «Укрнафті» належить 537 заправок. Працює 449 заправок, розповідав Корецький Forbes наприкінці грудня. Після влучань у Хмельницькому залишилось 448, уточнює Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії «НафтоРинок». На момент призначення Корецького СЕО «Укрнафти» компанія не мала жодного бензовоза, щоб розвозити пальне по заправках. Раніше пальне перевозили наближені до Коломойського компанії-партнери, яким Корецький запропонував продовжити співпрацю на ринкових умовах.

На кінець грудня ситуація покращилась: половина заправок «Укрнафти» мала повний асортимент пального, решта працювали з обмеженнями: десь було дизпальне, десь – бензин, каже Корецький. У цьому році «Укрнафта» планує створити власний автопарк бензовозів. На початку 2023-го «Укрнафта» оголосила тендер на закупівлю 25 машин і 25 автоцистерн за 235 млн грн. Для подальших інвестицій у розвиток компанія планує залучати кредити, каже Корецький в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна». 

Напрям, який може швидко покращити фінансовий стан компанії – продаж видобутих нафти і газу. «Укрнафта» – найбільший видобувник нафти в країні й входить у першу пʼятірку з видобутку газу. В 2021-му компанія видобула майже 1,5 млн т нафти та 1,1 млрд кубометрів газу. За підсумками 2022 року компанія добуде приблизно 1,4 млн т нафти, каже Корецький.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні