Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» створила компанію «УЗ Енерго». Вона будуватиме газові електростанції

1 хв читання

«Укрзалізниця» планує найближчим часом побудувати розподілену генерацію електроенергії. Для цього створена окрема юридична особа – ТОВ «УЗ Енерго», йдеться у повідомленні компанії. 

Очікується, що нова компанія забезпечуватиме потреби в електроенергії як самого перевізника, так і споживачів, які приєднані до мереж УЗ.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • УЗ відчуває суттєвий дефіцит електроенергії. Ліміти на споживання електроенергії лише на 75% покривають реальні потреби УЗ, йдеться в повідомленні. Компанія очікує посилення дефіциту з наближенням зими, що може вплинути на рух поїздів та негативно позначитися на наданні комунальних послуг побутовим споживачам.
  • Новостворена компанія «УЗ Енерго» має побудувати у різних регіонах України газові електростанції загальною потужністю до 250 МВт.  
  • Насамперед вони будуть встановлені в обласних центрах і приєднані до мереж УЗ, від яких заживлені об’єкти залізничного транспорту, соціальної сфери, а також об’єкти критичної інфраструктури інших галузей економіки, зазначається у пресрелізі.

Цитата

«Укрзалізниця» проводить активні перемовини з постачальниками та міжнародними фінансовими організаціями для швидкої реалізації цього проєкту», – зазначив голова правління УЗ Євген Лященко. 

Контекст

Діяльність з виробництва електричної енергії з використанням газогенераторних установок та установок зберігання електричної енергії за законодавством може здійснюватися лише відокремленою від оператора системи розподілу юрособою, з отриманням у встановленому порядку ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії. Тому правління УЗ погодило створення окремої компанії, частка в статутному капіталі якої в розмірі 100% належатиме ТОВ «Збут Енерджи ЛТД», статутний капітал якої, в свою чергу, на 100% належить «Укрзалізниці». 

УЗ, як оператор системи розподілу електроенергії, має понад 100 000 приєднаних споживачів.

Під час повномасштабного вторгнення РФ окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС

Повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська й Трипільська ТЕС

Критичних пошкоджень (понад 80%) зазнали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС. 

Енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд на травень 2024 року, підрахувала аналітична команда Київської школи економіки (KSE).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд