Категорія
Новини
Дата

Урожай цього року буде кращим, ніж очікувалося. Мінагрополітики підвищило прогноз на 7 млн тонн

Збір урожаю цього року очікується більше, ніж прогнозувалося раніше – 65–67 млн тонн замість 60 млн тонн, повідомив міністр аграрної політики Микола Сольський на селекторній нараді з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За період жнив збір зернових проведено на площі 3,5 млн га, фактично зібрано 12 млн тонн зерна нового врожаю, зазначив Шмигаль.
  • Сольський повідомив, що цьогоріч збір урожаю очікується більше, ніж спершу прогнозувалося – 65–67 млн тонн замість 60 млн тонн, як передбачалося раніше.
  • Загалом за червень Україна експортувала 3,2 млн тонн з 5 млн тонн, які було потрібно. «Експорт поступово зростає і залізницею, і дорогою, і через дунайські порти. Морські порти значно розширять ці спроможності, і аграрії отримають нові можливості для збуту продукції», – наголосив прем’єр-міністр.

Контекст

Урожай пшениці минулого року становив 33 млн тонн, фуражного зерна – 53,5 млн тонн, зокрема кукурудзи – 42,13 млн тонн.

Міністерство сільського господарства США (USDA) у липневому звіті скоротило порівняно з червневим прогноз урожаю української пшениці у 2022–2023 маркетинговому році на 2 млн тонн – до 19,5 млн тонн, прогноз урожаю кукурудзи збережено на рівні 25 млн тонн, фуражного зерна – на рівні 31,76 млн тонн. 

Сільське господарство матиме додатковий від’ємний внесок у зміну ВВП у 2022 році, прогнозують в НБУ. Попри порівняно вдалу весняну посівну та гарний стан озимих, зібраний врожай буде суттєво меншим, ніж торік. 

Близько 30% озимих посівів опинилися на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначають у Нацбанку.

Непрямі втрати у сільському господарстві внаслідок зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute. Орієнтовна загальна вартість викрадених РФ зернових та олійних культур в Україні становить понад $613 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні