Категорія
Новини
Дата

Уряд планує провести податкову реформу після війни

Україна веде перемовини з МВФ, щоб після війни почати спільну роботу над майбутньою податковою реформою, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, реформа стане частиною покращення інвестиційного і бізнес-клімату, а її концепція буде вписана в план післявоєнного відновлення України. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами голови уряду, наразі всі податки, які бізнес платить до державного бюджету, зараз ідуть на фінансування Сил безпеки та оборони.
  • «В січні цього року бізнес та громадяни сплатили трохи більше 60 млрд грн до бюджету, а на нашу безпеку та армію ми витратили 100 млрд грн. Тому поки йде активна фаза війни, податкових змін, щонайменше революційних, не буде», – наголосив він.
  • Водночас, за його словами, тривають перемовини з МВФ стосовно спільної роботи над майбутньою податковою реформою після війни. «Її концепція буде вписана в план післявоєнного відновлення України», – сказав Шмигаль.

Контекст

Масштабну податкову реформу в серпні презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. У якості компенсаторів автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу податкової служби.

Проте вона не знайшла значної підтримки у влади. Проти ідеї висловилися міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

В грудні в Офісі президента (ОП) повернулися до концепції податкової реформи «10-10-10». Її реалізація буде частиною перемовин України з Міжнародним валютним фондом про нову програму розширеного фінансування (EFF), розповіли три співрозмовники Forbes в ОП та фракції «Слуга народу». У якості компенсаторів автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу Податкової служби.

В інтервʼю Forbes голова фінансового комітету Данило Гетманцев розповів, що впровадження податкової реформи «10-10-10» матиме негативний вплив на економіку, компенсатори, на які розраховують її автори, не можуть покрити втрати бюджету. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні