Категорія
Новини
Дата

Уряд знизить базову ціну постачання газу «Нафтогазом» вдвічі та продовжить дію спецзобовʼязань – Кубраков

Кабінет міністрів планує продовжити дію спецзобовʼязань на ринку газу з пільгового постачання підприємствам теплокомуненерго до 15 квітня 2024 року, повідомив віцепремʼєр – міністр відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Також уряд має намір знизити базову ціну постачання НАК «Нафтогаз України» вдвічі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Кубракова, спецзобовʼязання передбачатимуть збереження пільгових цін на газ виробникам тепла для потреб населення та бюджетних установ.
  • Водночас для інших споживачів пропонується знизити базову ціну в понад 2 рази – з понад 38 000 грн за кубометр до 16 400 грн.
  • Віцепрем’єр додав, що також вже до кінця цього року передбачається компенсувати ТКЕ приблизно 36 млрд грн різниці в тарифах із коштів держбюджету.
  • Окрім цього, пропонується скасувати договірне списання з рахунків теплокомуненерго за несвоєчасні розрахунки за газ.

Контекст

«Нафтогаз» – найбільша компанія в Україні, яка видобуває, зберігає та постачає природний газ і нафту. До складу компанії входять «Укргазвидобування», «Укртрансгаз», «Укртранснафта» та «Укрнафта».

«Нафтогаз» завершив 2022 рік зі збитком біля 40 млрд грн. Про це голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов сказав в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

У грудні 2022 року голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов в інтервʼю Forbes розповів, що після закінчення війни тарифи на газ для населення мають бути ринковими. Підвищення тарифів буде поступовим і триватиме один-три роки. Це буде поступовий перехід з обовʼязковою підтримкою тих, хто цього потребує, через адресну монетизацію субсидій, каже очільник НАК.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні