Категорія
Новини
Дата

Голова «Нафтогазу» розповів, якими будуть тарифи на газ після закінчення війни

Після закінчення війни тарифи на газ для населення мають бути ринковими. Підвищення тарифів буде поступовим і триватиме один-три роки. Про це в інтервʼю Forbes розповів голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Держава не буде підвищувати тарифи під час війни. «Але після перемоги у нас єдиний шлях – ринок», – каже Чернишов. 
  • Галузь, за його словами, страждає від того, що багато років тарифи не ринкові, немає компенсації цих тарифів, немає дисципліни розрахунків. «Це грудка снігу, яка постійно накопичувалася, а ми продовжуємо її котити», – каже він. 
  • Перехід на ринкові тарифи може тривати до трьох років. Це буде поступовий перехід з обовʼязковою підтримкою тих, хто цього потребує, через адресну монетизацію субсидій, каже очільник НАК.   
  • Він підкреслив, що ціна формуватиметься на українському ринку без привʼязки до європейського ринку. «У нас є власний видобуток, ми не маємо залежати в тарифоутворенні від імпорту», – каже він. 

Контекст 

Кабмін затвердив звільнення СЕО НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка 1 листопада. Головним претендентом на його місце вважали очільника Міністерства розвитку громад та територій (раніше – Мінрегіонбуд) Олексія Чернишова.

Кабінет міністрів розпорядженням від 3 листопада призначив колишнього міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова головою правління НАК «Нафтогаз України». Також Кабмін змінив статут «Нафтогазу» та скасував проведення конкурсного відбору на посаду голови правління, свідчать розпорядження уряду №1233 та №1234.

Чернишов очолював Мінгромад із березня 2020 року. До цього (з жовтня 2019-го по березень 2020-го) він очолював Київську обласну державну адміністрацію. У 2017–2019 роках був головою наглядової ради Українського клубу нерухомості URE Club.

У Чернишова добрі взаємини з Єрмаком та Зеленським, каже на правах анонімності один із близьких до ОП співрозмовників. «Головна перевага Чернишова – він неконфліктний та вміє знайти з кожним спільну мову», – каже співрозмовник. Чернишов разом зі Шмигалем та міністром фінансів Сергієм Марченком представляли Україну на нещодавній конференції донорів у Берліні. Також він брав участь в оцінці збитків, завданих Україні РФ.

«Нафтогаз» у січні – червні 2022 року зазнав збитку в 57 млрд грн. Серед головних причин – різниця між вартістю імпортованого газу та ціною його продажу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні