Категорія
Новини
Дата

УЗ має намір цьогоріч створити компанію-вантажоперевізника для роботи в Європі

«Укрзалізниця» до кінця 2023 року може створити компанію-вантажоперевізника, яка працюватиме у сфері вантажоперевезень у Європі, повідомив голова правління Олександр Камишін агентству «Інтерфакс-Україна». За його словами, для компанії потрібно закупити рухомий склад, отримати ліцензію, провести реєстрацію та набрати команду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми маємо розвивати європейського перевізника і в пасажирських перевезеннях, і у вантажних. Ми показали, що можемо бути ефективними. І ті наші громадяни, які скористалися послугами європейських залізниць, точно оцінили різницю і у графіку, і у сервісі, і у багатьох інших речах», – сказав Камишін.
  • Він пояснив необхідність створення власної компанії для вантажоперевезень за межами України тим, що українські перевізники вантажів зазнають труднощів у роботі з європейськими перевізниками.
  • За словами очільника УЗ, така компанія може бути створена до кінця року. Він додав, що для цього потрібно не лише закупити рухомий склад, а й отримати ліцензію, провести реєстрацію, набрати команду.

Контекст

З початком повномасштабної війни неефективна «Укрзалізниця» перетворилася на машину з порятунку мільйонів українців. Держкомпанія розпочала воєнний рік із прибутком 457 млн грн за підсумками 2021 року. За рік компанія евакуювала понад 4 млн людей, медичними поїздами – 2,5 тис. цивільних поранених.

У грудні 2022-го «Укрзалізниця» домовилась про відтермінування виплат за євробондами. 12 грудня S&P Global Ratings знизило кредитний рейтинг УЗ з «CCC-» до «СС» через пропозицію компанії власникам своїх євробондів із погашенням у 2024 та 2026 роках відстрочити всі платежі за ними на 24 місяці.

«Урзалізниця» завершила 2022 рік із чистим збитком 10,8 млрд грн проти прибутку 457 млн грн у 2021-му, йдеться у звіті держкомпанії. Збиток від пасажирських перевезень склав 13,3 млрд грн. Фінплан на 2023 рік передбачає очікувані збитки 20,2 млрд грн. Доходи становитимуть 83,9 млрд грн, витрати – 107,9 млрд грн​. 

«Укрзалізниця» планує у травні презентувати чотири нові контейнерні потяги до країн Європи, повідомив член правління товариства Вячеслав Єрьомін. Перший потяг буде до Гданська, другий до Відня, третій до Констанци і четвертий – до Стамбула, повідомив Єрьомін. За його словами, це будуть потяги з завантаженням у Києві. І буде єдина ставка по території «Укрзалізниці» та європейських перевізників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні