Категорія
Новини
Дата

УЗ має намір цьогоріч створити компанію-вантажоперевізника для роботи в Європі

1 хв читання

«Укрзалізниця» до кінця 2023 року може створити компанію-вантажоперевізника, яка працюватиме у сфері вантажоперевезень у Європі, повідомив голова правління Олександр Камишін агентству «Інтерфакс-Україна». За його словами, для компанії потрібно закупити рухомий склад, отримати ліцензію, провести реєстрацію та набрати команду.

Ключові факти

  • «Ми маємо розвивати європейського перевізника і в пасажирських перевезеннях, і у вантажних. Ми показали, що можемо бути ефективними. І ті наші громадяни, які скористалися послугами європейських залізниць, точно оцінили різницю і у графіку, і у сервісі, і у багатьох інших речах», – сказав Камишін.
  • Він пояснив необхідність створення власної компанії для вантажоперевезень за межами України тим, що українські перевізники вантажів зазнають труднощів у роботі з європейськими перевізниками.
  • За словами очільника УЗ, така компанія може бути створена до кінця року. Він додав, що для цього потрібно не лише закупити рухомий склад, а й отримати ліцензію, провести реєстрацію, набрати команду.

Контекст

З початком повномасштабної війни неефективна «Укрзалізниця» перетворилася на машину з порятунку мільйонів українців. Держкомпанія розпочала воєнний рік із прибутком 457 млн грн за підсумками 2021 року. За рік компанія евакуювала понад 4 млн людей, медичними поїздами – 2,5 тис. цивільних поранених.

У грудні 2022-го «Укрзалізниця» домовилась про відтермінування виплат за євробондами. 12 грудня S&P Global Ratings знизило кредитний рейтинг УЗ з «CCC-» до «СС» через пропозицію компанії власникам своїх євробондів із погашенням у 2024 та 2026 роках відстрочити всі платежі за ними на 24 місяці.

«Урзалізниця» завершила 2022 рік із чистим збитком 10,8 млрд грн проти прибутку 457 млн грн у 2021-му, йдеться у звіті держкомпанії. Збиток від пасажирських перевезень склав 13,3 млрд грн. Фінплан на 2023 рік передбачає очікувані збитки 20,2 млрд грн. Доходи становитимуть 83,9 млрд грн, витрати – 107,9 млрд грн​. 

«Укрзалізниця» планує у травні презентувати чотири нові контейнерні потяги до країн Європи, повідомив член правління товариства Вячеслав Єрьомін. Перший потяг буде до Гданська, другий до Відня, третій до Констанци і четвертий – до Стамбула, повідомив Єрьомін. За його словами, це будуть потяги з завантаженням у Києві. І буде єдина ставка по території «Укрзалізниці» та європейських перевізників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні