Завод «Більшовик» /Фонд державного майна України
Категорія
Новини
Дата

В очікуванні великої приватизації. Успішний продаж заводу «Більшовик» поповнить бюджет на мільярди гривень. Що потрібно знати

2 хв читання

Завод «Більшовик» Фото Фонд державного майна України

Фонд держмайна запустив таймер зворотного відліку великої приватизації – 27 жовтня з молотка піде Перший київський машинобудівний завод, який називають «Більшовик», щонайменше за $52 млн. За що боротимуться покупці

Стартова ціна державного «Більшовика» – 1,38 млрд грн (близько $52 млн). Участь в аукціоні підтвердили 15 компаній. Їхні назви не розголошуються.

«Більшовик» буде першим із двох об’єктів, який держава продасть у рамках великої приватизації. І незважаючи на стартову ціну, його можуть продати набагато дорожче – за $100–200 млн, вважає модератор аукціону Віктор Юшковський. Він володіє ТРЦ Cosmopolite Multimall, розташованим у будівлі «Більшовика». Ринкова ціна може перевищити стартову більш ніж удвічі, погоджується інвестбанкір Concorde Capital Євген Пахомов. «Усе залежатиме від кількості учасників», – каже він.

Серед претендентів, за словами джерела Forbes, близького до організації аукціону, Василь Хмельницький, засновник компанії UFuture та Аднан Ківан, власник будівельної компанії KADORR Group. Голова з комунікацій UFuture Олександра Погоріла відмовилася коментувати участь Хмельницького. «Не коментуємо, щоб не завдати комерційних збитків учасникам торгів», – сказала вона. Ківан не встиг відповісти на запит Forbes до публікації.

Насамперед цей актив цікавить девелоперів та учасників ринку нерухомості, каже Сергій Цівкач, виконавчий директор UkraineInvest. «З огляду на вигідне розташування «Більшовика» у Києві, його купівлею також можуть зацікавитися й інвестфонди для подальшого управління обʼєктом та його перепродажу», – каже Цівкач.

Переможець аукціону отримає завод, у якому 80% майна в аварійному стані, а з 20 цехів використовують лише три. Головний актив «Більшовика» – 35 гектарів землі, що розташовані близько до центру Києва, біля станції метро «Шулявка». На цій ділянці, за умови щільності забудови 25 000 кв. м на гектар, можна збудувати понад 5000 квартир, стверджує Володимир Даниленко, засновник M4U Estate. «Загальна вартість їх реалізації – 23,5 млрд грн», – каже він.

Перешкодити будівництву можуть умови приватизації – новий інвестор упродовж трьох років має зберігати виробництво на заводі, а отже, не можна буде змінити цільове використання землі. Якщо новий власник порушить цю умову, завод можуть передати державі назад. Цього обмеження можна уникнути, вважає Пахомов. Інвестор може перенести діюче виробництво з Києва до Жашкова, де «Більшовик» має цехи на 11 гектарах землі.

Крім землі та майна, новому власнику заводу дістанеться 500 млн грн боргів та судовий процес щодо незаконного продажу пʼяти будівель заводу в 2019 році. Наявність судових процесів не стане на заваді аукціону, запевняє Ольга Батова, радник голови Фонду держмайна. Новий інвестор також буде зобовʼязаний інвестувати в модернізацію щонайменше 57 млн грн.

Як показує практика, обʼєкти великої приватизації не завжди продаються з першого разу. Наприклад, енергокомпанію «Центренерго» держава намагається продати вже вісім років. Аукціон може зірватися, якщо учасники пропонуватимуть ціну, близьку до стартової, і почнуть конфліктувати між собою, каже Пахомов. У такому разі, за його словами, Фонд держмайна перенесе торги на кілька місяців. Конкурс провалиться лише в тому випадку, якщо ніхто з учасників не прийде, а це малоймовірно, впевнена Батова. «На цьому етапі такого не станеться», – каже вона.

Успішний продаж «Більшовика» не лише поповнить бюджет держави (за велику приватизацію Фонд держмайна планує виручити $450 млн), а й сприятиме створенню нових робочих місць та модернізації виробництва, вважає голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко. «Київ замість покинутої території отримає проєкти комплексного розвитку, а державний бюджет – погашення боргів у розмірі 500 млн грн та мільярдні надходження від приватизації», – каже Сенниченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні