Категорія
Новини
Дата

В Україні 68% «податку на Google» генерує п’ятірка IT-компаній. OnlyFans лише на 14 місці

1 хв читання

В Україні 68% «податку на Google» генерує п’ятірка IT-компаній. «У топі послуг – відеоконтент, послуги з користування соціальними мережами, ігровий контент і платформи з продажу товарів», – розповів Forbes голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У трійці лідерів – американські Google, Apple й Meta. «Тепер стає зрозуміліше, скільки насправді коштів витрачають українці в закордонних сервісах», – говорить CEO маркетингової агенції Webpromo Юрій Копишинський. Його агенція – сертифікований партнер Google та Meta, які надають послуги таргетованої реклами.
  • Стримінговий сервіс Netflix – №7 у списку найбільших платників «податку на Google» – не підвищував ціни для України. Як і роком раніше базовий тариф коштує €4,99, преміум – €9,99. Платформа із відвертим контентом OnlyFans, яку придумав українець Леонід Радвінський, навпаки підняла цінники. Наразі сервіс сплатив до українського бюджету $890 000 ПДВ й посідає 14-ту сходинку у списку, за даними Гетманцева.
  • Останній у п’ятірці – американський розробник відеоігор та цифрової дистрибуції Valve. Автор культових Counter-Strike і Dota опинився серед найбільших платників ПДВ завдяки своєму онлайн-магазину ігор Steam, каже очільник Федерації кіберспорту Іван Данішевський. Найпопулярніші українські розробки на Steam – Sherlock Holmes Chapter One від студії Frogwares за 699 грн, Metro Exodus від 4A Games за 506 грн і безкоштовна гра Shatterline від Frag Lab. За реєстрацію кожного нового продукту на платформі розробник платить $100 збору. Цю суму повертають, якщо скоригований валовий дохід від продажів сягає як мінімум $1000.
В Україні 68% «податку на Google» генерує п’ятірка IT-компаній. OnlyFans лише на 14 місці /Фото 1

Контекст

Із 1 січня 2022 року іноземні IT-компанії – нерезиденти мають платити ПДВ в Україні, якщо загальна вартість наданих послуг перевищує 1 млн грн. Для них розробили кабінет на сайті Державної податкової служби, де можна зареєструватися і комунікувати з податківцями. Сплачують податок у доларах чи євро. З початку 2022-го облікові записи створили 80 компаній.

Автори нового податку брали за основу досвід Росії та Білорусі зі схожим на той час бізнес-кліматом. У Росії такий закон ухвалили у 2017 році. У перший рік він поповнив бюджет країни-агресора на 9,4 млрд руб. Далі цифри лише зростали: 12 млрд руб. за 2018-й та стільки ж лише в І кварталі 2019-го, ідеться в пояснювальній записці до українського закону. Загалом на податковий облік у РФ стало понад 1500 компаній, однак 70% сплачених грошей припадало на найбільших гравців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд