Категорія
Війна
Дата

Росія витратила на ракетні удари по Україні $22,8 млрд і продовжує нарощувати їх виробництво. Чого очікувати від ворога цієї зими? Підрахунки Forbes

Україна активно готувала свою енергетичну мережу до нового зимового періоду. Натомість Росія збільшувала виробництво ракет і безпілотників. Наскільки серйозною є загроза ракетних ударів цієї зими – в розборі Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Минулого року українська протиповітряна оборона лише починала освоювати перші зразки західних ППО Iris-t та NASAMS, які передали нам союзники. Про основний ЗРК Армії США Patriot, які ЗСУ отримали лише у березні 2023 року, доводилося лише мріяти й над країною тяжіла загроза повного блекауту

Торік Україні вдалося протистояти російським атакам завдяки колосальним зусиллям українських енергетиків та операторів систем ППО. Зараз українські громадяни та бізнес встигли відвикнути від системних відключень світла. Україна ж істотно підвищила ефективність перехоплення повітряних цілей, які запускає Росія. 

Але ракетна загроза з боку РФ все ще нікуди не ділася. Ворог активно готувався, збільшував темпи виробництва й удосконалював тактику ракетних обстрілів.

Скільки ракет та безпілотників виготовляє Росія

Якщо аналізувати дані Міністерства оборони України щодо запасів і виробництва російських ракет в січні 2023 року, в перший рік великої війни Росія виготовляла в середньому близько 50-60 ракет великої дальності на місяць. 

За останніми оцінками Генштабу ЗСУ, Росія збільшила обсяг виробництва у 2023 році до 100 ракет на місяць. До того ж у росіян залишається близько 120 старих радянських ракет Х-22 і сотні ракет меншої дальності Х-59, Х-31, С-300 та ін.

Іще більше Росія наростила обсяги виробництва і використання ударних БПЛА Shahed-136. Лише за вересень-жовтень 2023 року, за даними Командування Повітряних сил України, РФ використала для повітряних ударів 865 дронів-камікадзе. Порівняно з 2022 роком інтенсивність використання Shahed-136 зросла у шість разів.

Попри те що близько 80% цих безпілотників збивають Сили протиповітряної оборони України, їх кількість все ще складає істотну загрозу. Лише за останні два місяці 151 «шахед» зміг долетіти до цілі. Що призвело до руйнування зернових терміналів та цивільних об’єктів.

Термінал «Нової пошти» на Харківщині після ракетної атаки армією РФ ввечері 21 жовтня. Загинули шестеро людей. /прес-служба «Нової пошти»

Термінал «Нової пошти» на Харківщині після ракетної атаки армією РФ ввечері 21 жовтня. Загинули шестеро людей. Фото прес-служба «Нової пошти»

Скільки Росія витрачає на ракетні удари

За оцінками Forbes, станом на жовтень 2023-го Росія запустила по Україні понад 3000 ракет, витративши на ракетні удари $22,8 млрд. Це дорівнює вартості майже половині всієї військової допомоги США Україні з 24 лютого 2022 року.

Попри те, що більшість повітряних атак в останні місяці відбувається без застосування ракет, а виключно БПЛА, до жовтня місяця Росія все ще витрачала близько 100 ракет на місяць. Але за останній місяць російські війська використали лише 31 ракету.

Остання масована ракетна атака України відбулася 21 вересня 2023 року. Тоді за день Росія випустила по Україні 43 крилаті ракети. Така економія свідчить про те, що ворог намагається накопичити певний запас ракет для майбутніх зимових обстрілів.

Попри неймовірно високу вартість ракетних атак для Росії – близько $0,5–1 млрд на місяць – ворог навряд чи відмовиться від тактики ракетного терору до завершення війни, навіть якщо такі атаки не даватимуть істотної військової чи навіть економічної шкоди. 

Тож зимові місяці стануть черговим випробуванням для української системи протиповітряної оборони. 

Наскільки ефективна українська ППО

За останній рік українська протиповітряна оборона зробила гіперстрибок в якості та ефективності роботи. Якщо у вересні 2022 року ППО України збивала близько 20–30% ракет, то у квітні – липні 2023-го – близько 80–90%.

Скільки ракет запустила армія Росії по Україні з лютого 2022 року, яка їх вартість, та яка результативність українського ППО /інфографіка Forbes Україна

Скільки ракет запустила армія Росії по Україні з лютого 2022 року, яка їх вартість, та яка результативність українського ППО Фото інфографіка Forbes Україна

Але за цими цифрами ховаються певні нюанси. Західними системами Patriot та SAMP-T вдалося закрити лише найважливіші напрямки потенційних атак, але далеко не все небо над Україною.

Якщо ППО над Київщиною перехоплює майже всі крилаті та балістичні ракети, навіть гіперзвукові «Кинджали», то у більшості випадків ударів по інших регіонах країни балістичні ракети все ще лишаються майже невловною ціллю. Коли восени акцент російський ракетних атак змістився на південь, відсоток перехоплень знизився до 50-60% знищених ракет. 

Також Росія удосконалює тактику ракетних ударів, використовуючи різні типи ракет, в тому числі комбінуючи атаки крилатими та балістичними ракетами та використовуючи малопомітні ракети «Онікс».

Крім протиповітряної оборони, важливим пріоритетом українського уряду стала програма створення інженерного захисту енергетичних об’єктів. Зокрема 9,74 млрд грн було виділено на об’єкти укриття енергетичної інфраструктури з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Тож потенційно українська енергетична інфраструктура має бути значно більш захищеною, ніж торік. Але наскільки ці заходи будуть ефективними, ми зможемо побачити уже цієї зими. 

Житловий будинок у Запоріжжі, уражений російською ракетою 18 жовтня 2023 року. Двоє людей загинули, троє отримали поранення, близько 50 мешканців будинку евакуювали. /Getty Images

Житловий будинок у Запоріжжі, уражений російською ракетою 18 жовтня 2023 року. Двоє людей загинули, троє отримали поранення, близько 50 мешканців будинку евакуювали. Фото Getty Images

Україні є чим відповісти

Головна зміна, яка відбулася, це навіть не зміцнення української ППО та укриття об’єктів енергетичної інфраструктури, а поява в України можливостей для ударів по російських військових об’єктах вглиб контрольованої ворогом українській території.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що влада готується до ударів ворога по енергетичній інфраструктурі. «Цьогоріч не лише захищатимемося, а й відповідатимемо», – зазначив він.

По-перше, це поява цілої лінійки дронів-камікадзе великої дальності (від 200 до 500 км). І хоч вони не мають великого руйнівного ефекту через малу вагу заряду, та все ж здатні уражати відкриті об’єкти. Такі як нафтобази, склади боєприпасів, комплекси ППО та ін.

Їх українські сили застосовують не лише по окупованій території, а й по території в глибині РФ. 

Також Україні було передано з боку Великої Британії та Франції далекобійні ракети Storm Shadow і Scalp. Для їх застосування вдалося переобладнати радянські бомбардувальники Су-24. Ймовірно щодо них існує домовленість про незастосування по території РФ. 

Як міцнів ракетний та БПЛА-потенціал армії України

Як міцнів ракетний та БПЛА-потенціал армії України

ДККБ «Луч» та його співвиконавці також змогли почати виробництво модифікованих версій ракет «Вільха» і «Нептун», які позитивно зарекомендували себе в перші місяці великої війни. 

Зокрема було виготовлено нову версію ракети «Нептун» для ударів по наземних цілях. Саме цією ракетою було знищено новітній російський комплекс ППО С-400 «Тріумф». І це є доказом ефективності української ракети, адже С-400 створені для перехоплення саме таких ракет. Ймовірно українські виробники здатні виготовляти обмежену їх кількість, але щодо них також немає обмеження в застосуванні по території РФ.

Також українські сили почали використовувати модифіковані ракети С-200 для ударів по наземних цілях. Раніше їх використовувала тільки російська сторона для ударів по Україні.

Останнє оновлення українського ракетного арсеналу — американські касетні ракети М39 ATACMS, дальністю 165 км. Це важка ракета здатна завдати ударів по великій площі та знищувати велику кількість незахищених цілей одночасно. 

За оцінками Forbes в результаті першого застосування українськими військовими ATACMS по аеродромах поблизу окупованих Бердянська і Луганська було знищено російської техніки на $341 млн.

Зважаючи на це нова компанія ударів по енергосистемі України міститиме істотні ризики для Росії, адже цього разу Україні є чим відповідати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні